Srpski sion

Б р . 24.

Број 43. ех 1897. 61 2—3 ДРАЖБЕНИ ОГЛАС. На основу скупштинског закључка од 31. Марта (13. Аирила) 1897. срнске нравославне црквене онштине Ст. Бановачке, а усљед одобрења славног архид. админ. одбора у Карловци од 28. Априла (10. Маја) 1897. бр. А. 0. 446/202 расписује се дражба на мањак ради оправљања споља и изнутра цркве и црквене обграде. По прорачуну износи: 1. Задарска радња , 963 ф . 40 н. 2. Столарска, браварска и лимарска радња 1030 ф . — н. 3. Сликарека радн,а 846 ф . — н 4. Звоноливпичка, за преливање великог пукнутог звона . • . . 400 ф . — н. Укунно 3239 ф . 50 н а.) Дражба држаће се 26. Јуна (18. Јула) 1897. у 9 сати нре подне у већници срп. православне црквене општине. б. Дражба ће се припустити, само они дражбеници, који сведоџбом докажу своју стручност односно нодузимачи ових радња. који су сличне послове са нохвалом радили. в.) Дражбенпци свију ових радња имају нре ночетка дражбе 10^ нишманлука иоложити. г.) Јамчевина 1>е се повратити подузимачу после обављене колаудације. д.) Оиштина задржава себи право поверења нрема подузимачу. Ближи услови, тако исто нацрт и прорачун могу се сваки дан у нисарни ове црквене општине, а и на сам дан дражбе видети. Из скупштинске седнице држане у Стари Бановци н (Дунаву) 3. Јуна 1897. Живко Бута Павле Зелуг перовођа. подпредседник. С Т Е Ч А Ј. 62 2-3 Овим се расписује стечај на учитељско место српске вероисноведне школе у Станчеву. Плата учитеља је у новцу 137 Фор:, у депутату 15 хектолитара жита, 15 хктл. кукуруза, '8 хвати тврдих дрва од куд се уједно и школа гријати има; 20 ®ор: у име неровођства и 5 Фор. иаушала: 6 кат. јутара оранице на које учитељ терете сносити има. Дужности у школи о у цркви су прописане школском уредбом од 1872 год. Рок стечају траје до св. Илије када ће се и избор обавити, молбе вал,а слати подписаноме председништву. У Станчеву 3. (15.) јуна 1897. г. (Вг^апсзоШуа р. 1. Кека^ Спиридон Оберкнежевић парох адм. председник. С ТЕЧГА Ј. 63 1-2 За стално попуњење учител>ског места, овим се стечај расписује. Плата је учитељу, 400. Фор. а. вр. 40 Фор. за дрва, 20 ®ор. за цркв. школ. иероводство, и 20 кибли жита.

Молитељи, који би желили ово место получити, само се таки тражити могу, који су свршили са добрим успехом учитељску школу у Сомбору, те испит из мађарског језика добро иоложили, а нуз то су са чистим јасним гласом, који у цркви добро поје, који су вешти ноталном не вању, де нашу младеж у томе поучавати имаду и могу: -- нека своју молбу и сведоџбе до св. Илије нодписатој општини поднесу, када ће се и избор учитеља обавити. Сваки се молитељ мора у цркви на дан 22. Јуна и 13. Јула преноручити, јер му се неће иначе молба у обзир узети; друге недеље или празника нетреба да на препоруку дође, будући је служба Романска. У име српске школ. ошитине. У Фенлаку, 10. јуна 1897. Гоп1ак. и. р. Цј Агас!. Тетезте§уе — Вапа!. Матија Адамовић Григорш Ђорђевић школ. старатељ. парох п председник.

АЈ К. 662/108 ех 1897.

64 1—3

С Т Е Ч А Ј.

Ради попуњења упражњеног места протонрезвитератског капелана у Ст. Бечеју овим се расписује стечај. Компетенти имају своје ваљано инструиране молбенице путем својих претпостављених власти конзисторији овој у року од 30 дана рачунајући од првог уврштења овог стечаја поднети. Из седнице епарх. Конзисторије бачке држане у Новом Саду 6. (18). маја 1897 године. • Председнишгво. С тТ Ч А Ј. еГ ГГГ Раеггасује се стечај на два учитељска места и једно учитељице, на Вероисиоведне Школе. Плата је учитељу на Ш. и 1У.разред 600 круна, за пофторну школу 80 круна. за перовођство 100 круна 5 ланаца добре ораће земље, на коју учитељ порез плаћа, од погреба где позван буде 1 круна, 6 метери дрва, сламе за огрев по потреби, стан са две лепе собе, кујном, шпајзом и великом баштом. Плата учитељу на I. и II. разреду 800 круна 6 метери дрва, сламе за огрев по потреби, стан са две собе јеловншсом кујном и баштом. Плата учитељицп 600 круна 6 метери дрва, сламе за огрев по нотреби, стан са две собе кујном и баштом. Компетовати могу на сва три упражњена места и свршене учитељице, у случају ако би учитељице биле на учитељска места изабрате дужне су о свом трошку иевца узети, дужности учитељске означене су школском уредбом Рок стечаја траје до светог Илије када ће се и избор обавити. Молбенице имају се са нулшим сведоџбама на ово месно школ. председника послати. Из седнице месно-школ. одбора држане у Срп. Кларији дана 2. Јуна 1897. год. Светозар Петровић Радојко Николин перовођа. школ. председник

Штампа: Српске Манастирске Штамнаркје у Ср. Карловцима.