Srpski sion

С тр . 440.

С Т Е Ч А Ј. 80 2-3 На упражњено учитељско место четвороразредне мушке школе у Модошу. С тим је скопчана следећа учитељска плата: У готовом новцу 510 Фор. ; с тим је урачунато досадашња четир ланца школске земље и поФторна школа. Ову ће своту г. учитељ у месечним оброцима примати. Осим тога 10 ®ор. наушала, три ®ата тврдих дрва с нодвозом и 8 /4 ланца пољске баште. Код куће пространа башта А ако буде биран за неровођу 50 ®ор., буде ли вичан у ноталном пјенију од цркве 60 Фор. годишње. Осим тога слободан стан са 3 собе, 1 комором, с таваном над собама и једном шталом. Учитељу у дуж ност пада све по закону пронисане предмете предавати; поФторну школу држати, децу у црквеном појању обучавати; десну певницу сваке недеље, празника и у време поста ири пређеосвећеној литургији држати. Где се позове од већег погреба 1 Фор. а од мањег 50 новч. Изискује се. да је еомборску учитељску школу свршио, и мађарском језику потпуно вичан. Који желе на иоменуто место компетовати нека изволе своје инштруиране сведоџбе најдаље до Преображења 6. ауг. овомесном школском одбору поднети. У Модошу, 24. ог јуна 1897. год. Живота Гигић управмтељ.

С Т Е Ч А Ј. ^ 2 ~ 3 Ради сталног попуњења учитељског места у српској вероисповедној школи на суботичким са лашима-Келебији — овим се расписује стечај. Плата је учитељска 400 Фор., годишње и петогодишњи доплатак од 50 Фор. уживање два јутра баште (виноград и воћњак) слободан стан, зимњи огрев за школу и учитеља, и 10 ф . паушала. Дужности учитељске су прописане у школ. уредби од 1872. године, у које спада и држање повторне школе, но без особене наилате, Првенство при избору имаће они кандидати, који веродостојно засведоче, да су вешти у воћарству, виноградарству, ичеларству и т. д. као и да разумеју рацион. газдинство. Који желе место ово добити, нека правовал»ано инструиране молбенице своје до 1. августа т. г. правосл. срнској црквеној општини суботичкој припошљу. У Суботици, 18. јуна 1897. Школски Одбор.

С Т Е 1 А Ј. " 2-з Овим се расписује стечај на учитељско место сри. иравосл. вероисиоведне школе у Новом Св. Нвану Плата је учитељу: 400 Фор., за поФторну школу 40 Фор , за перовођство и састављање црквено-школских рачуна 25 Фор. Свега: 465 фор. (или 930. крунп); два јутра добре ораће земље, на коју учитељ порез нлаћа; леп слободан стан са две собе, кујном, шнајзом. подрумом, шталом и пространом баштом; сламе за огрев но потреби. Од укопа, где позван буде 50 новч. Учитељ је обвезан школ. уредбом иронисане нредмете предавати и децу у црквеном појању обучавати. Компетовати могу само они, који иоднесу диилому са Сомборске и/реаарандцје. Опшгина жели, да се компетенти лично нријаве, што ће се јако у обзир узети. Рок стечпју је 3. (15 ) август, ког.( Ие се цапа и избор обавити. Из скупштинске седнице, држане у Новом Св. Ивану 22. јуна (4. јула) 1897. год. јереј Ђура Николић Мстлаи Путник парох и перовоЈја црквено-школ. председник. С Т Е Ч А Ј. 78 2 з Овим се расписује стечај на упражњено учитељско место на четвороразредној школи. Учитељска је плата: 400 Фор. у готовом, 4 ланца ораће земље, на које учитељ сам терете сноси, 20 Фор. у име огрева и паушала, 50 новч. *од погреба и парастоса, где позван буде, слободан стан (2. собе, кухиње јеловник, — штала и шупа,) с баштом. У дужност му спада: нредавање но прописима, црквеном појању децу обучавати, држати иевницу у цркви, ноФторну школу и при седницама сва три одсека општинске уираве перо водити. Уједно се расписује стечај на упражњено место уљитељице. Плата јој : 300 Фор. у готовом 10 Фор. у име огрева и 5 Фор. у име иаушала и слободан стан; предавање по нрописима, рок стечају Св. Илија, када ће се и избор обавити, личне нријаве узимају се у обзир. Из седнице школ. одбора држане у Срн. Ченеју 22. јуна 1897. Милан Бакић Исидор Бачвап перовођа. председнпк.

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 фор., на ио године 2 фор., а на четврт годиие 1 фор. За стране земље : на годинј 5 фор. Из Србије прима претплату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројевн стају 10 новч Претплата, огласи, отечајеви и рекламације шаљу се Администрацији а осталп рукописи уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 6 новч. од једног реда ситаих слова. а за жиг сваки пут по 30 новч. —- Неплаћена писма се не примају. — Рукописи се ие враћају.

Штампа: Српске Манастирске Штампарије у Ср. Карловцима