Srpski sion

(Ј тр . 480.

„СРПСКИ СИОНЛ

Б р . 29.

Ас1 К. 414. 485./2«6 ех 1897. 86 3 — 3 С Т Е Ч А Ј. На уиражњену парохију II. разреда у Руми овим се стечај раеиисује. Интеркалара нема. Компетенти имају евоје ваљано инструјиране молбенице путем претпостављене власти до 31. јула (12. августа) 1897. укључно овој конзисторији нодастрети. Из седнице архид. конзисторије, држане у Карловцима 25. јуна (7. јула) 1897. Архидијецезална конзисторија.

С Т Е Ч А Ј.

з—з

Овим се расписује стечај на упражњено учнтељско место у Срп. Ст. Мартону Плата је годишња, месечно у напред, 450 ®ор. У име паушала 5 Фор, као перовођа 10 ®ор. дрва 10 мет. ораће земље 3 Ј /г ланца, на коју учитељ сваковрсни порез плаћа; од погреба где позван буде 50 н.; 6. великих подвоза преко године; слободан стан са две собе, кујне, коморе и пола баште. Дужности су учитеља школ. Уредбом од год. 1871. одређене, а доказати има да је испит из мађарског језика с добрим усиехом положио; поФторну школу држати, у цркви појати и децу цркв. појању учити. Рок пријаве св. Илија т. г. к.ада ће се избор и обавити. Из седнице Школ. Одбора држане 24. Јуна у Срп. Ст. Мартону. Аркадије Бугарски председник С Т Е Ч А Ј. 98 2-з Овим се отвара на упражњено учитељско место у Шароку (Вагапуа те^уе) последња ношта (Гоћегсе^ 1ак). Плата је у готовом новцу за свакидашњу школу 300 Фор. —- а за повторну 40 ф . — даље има леи угодан стан са две собе, две кујне, има један комад земље 1230Ц Фатииједну баштицу за кујну од 200П ®ати осим тога има 13 метера трвди дрва — из којих мора и дужан је школу грејати. Учитељ који хоће да потражи ово мјесто мора имати оспособљење из мађарског језика и да је свршио пропиеане учитељске науке. Рок је стечају до 15 августа 1897. када ће се и избор обавити. Из еједнике школског одбора држане у Шароку 22. Јунија 1897. Павле Гаврић Божидар Кресић иеровођа. председник

С Т Е Ч А Ј. 84 з-з Овим се раснисује стечај на унражњено учитељско место на ерпској вероисноведној мешовитој школи у НађФали. Плата јс учитељу 800 круна годишње - без дрва, а илату нрима сваког ирвог унапред. Осим тога 4 ланца добре ораће земље и г 1 2 ланца баште на излазу, на коју ће земљу учитељ сам држ. норезу плаћати, а уживаће стан у нарави са 2 собе, кухињом, комором за емок, шупом, шталом, и иоред стана лепа и пространа башта. Осим тога. у име пероводства и рачуноводства 10 Фор. а у име великог погреба 1 Фор., а малог 50 новч. где позван буде. ' Дужности су учитеља школском уредбом прописане, поред тих, дужан је учитељ и децу у појању обучавати. Недељом и празником као и у часни пост, средом и петком дсцу у цркву водити и задесном певницом свагда појати. Комиетовати могу само на горњу плату они, који су Сомбнрску препарандију свршили и иснит из мађ. језика положили. Молбенице своје управити ваља на нотписани црквено школски Одбор. (и. р. Згекебпђ. Првенство ће имати они, који се у једну недељу или празник лично овој оиштини прикажу; а рок стечају 6 август по стар. кал. у који ће се дан и избор обављати. У НађФали 24. јуна 1897. год. Црквено-школ. Одбор. С Т Е Ч А Ј. 91 2-3 Поводом смрти гђце Зорке Грујићеве, овим се распиеу.је стечај за учитељичко место на срп. прав. вероиеповедној четвороразредној основној женској школи у Санади. На исто место тражи се учитељица, еа годишњом платом 300 ®ор. ав вр. нуз то слободан стан, лепом баштом и сламе за огрев колко потребно буде. Изабрана учителлша дужна је све на основу школ. наставног плана одређене предмете као и ручни рад женској деци предавати. Рок је 10 Август о. г. ког ће се дана и избор обавити. Из седнице школ. одбора држане у Санади 29. Јуна 1897. Школски Одбор.

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена жу је: За Аустро-Угарску, Босну и Херп еговшу на годшу 4 фор., на по године 2 фор., а на четврт године 1 фор. З а странв земље : на годину 5 фор. Из Србије прима претплату књпжара В. Валожпћа у Београду. Појединн бројеви стају 10 новн Претплата, огласи, отечајеви и рекламације шаљу се Админиотрацији а остали рукошси уредништву „Српског Сиона" у Нарловце. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 6 новч. од једног реда ситних слова. а за жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћена писжа се не прша,ју. — Рукошси се не враћају. Штампа: Српске Манаетирске Штампариј е у Ср. Карловцима.