Srpski sion

с?

•лСКИ Си

Год. VII.

о

БроЈ 33.

НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРКВЕНО-ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРЛВОСЛЛВНЕ ШИТРОПОЛНЈЕ КАРЛОВЛЧКЕ СА БЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА.

ВЛАСИИК: Њ. Светост Српски Патријарх Георгије.

УРЕДНИК: Протојереј Јован ЈеремиЋ.

У Ср. Карловцима у недељу 10. августа 1897.

Проповед.

0 „лажним учитељима."* Треба да се сећамо и прошлих времена, а да размишљамо и о данима нашим. У времена ирошла одводи нас мисао: како је иекад било? На размишљање о приликама и неприликама данашљим, упућује нас много, што се збива и догађа међу нама и с нама, а у св. цркви православпој милога ми народа српскога. Па да учинимо, браћо, и једно и друго, а за часак који. Вратимо се у прошлост. Госнод наш Исус Христос оставио је, по светом Вазнесењу, ученике и апостоле Своје, да наставе, где је Он престао. Да пронесу кроз народе светлост Јеванђелску, да их упознаду са божанством Христовим. да их нросвете вером у једпог истинитог Бога и нрепороде врлинама, којима је Христос учио и које је чинио. Зиајући своју судбу међу људима, Христос је таку судбу прорекао и Овојим ученицима. п Ја вас шаљем као овце међу ву* Говорена г. 1896. у Карловцима, на храмовни дан У храму св. Апоетола Петра и Павла.

кове. И сва &е мрзиши на вас имена мога ради. Чашу коју исиих ја, иааиЛеше и ви. и Тако је говорио и нрорицао Христос апостолима Своје науке. Тако је и било, јер Божја свака бива. Апостоли иођоше на свој посао. Пролазише места и градове, земље и народе, проповедајући сдово Божје, учећи народе исгини и добру, крчећи пута правди и љубави. Апостоли чинише шго им је Христос наложио. Говорили су народима што им је говорио и Христос. Христос је учио: Љубите Бога више свега; љубите Га свом душом, свим срцем, свима мислима својим. Тако су учили и апостоли. Христос је учио: љуби ближњега свога као себе самог. Тако су учили и апостоли. Христос је учио: што ниси рад да други теби чини, не чини ни ти другоме ;

а што си рад да ти чини други, чини и ти њему. Тако су учили и апостоли. Христос је учио: номири се с братом твојим, мири се са супарииком својим брзо; праштајте један другом. Тако су учили и апостоли.