Srpski sion

НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРИВЕНО-ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ СРПСНЕ ПРАВОСЛДВНЕЈИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОВАЧКЕ. СА БЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА.

ВЛАСНИК: Њ. Светост Српски Патријарх Георгије.

УРЕДНИК: Протојереј Јован ЈеремиЋ.

Ј Ср. Карловцима у недељу 25. јануара 1898.

ГЕРМАНЉ

ПО БОЖЈОЈ МИЛОСТИ ИРАВОСЛАВНИ ЕПИСКОИ ВАЧКИ. Свему освећеном клиру црквеном и свима православним хришћанима богохраниме епархије бачке мир и благодат од Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа, а од нас повдрав и благослов! Много је требало времена, док је грешан човек дошао до познавања самог себе, до познавања своје немоћи и ништавости. И кад је човек после дугога и горкога искуства дошао до тога познавања, опда је постао сретним и блаженим. Одмах после пада ирвих људа дано је обећање од Бога, да ће се родити један, који ће човека од греха и зла избавити. Од тога времена па до испуњења обећања протекло је више хиљада година, за које време имао се уготовити пут Спаситељу, како би Га људи вољно и свесрдно примили. Но људи брзо заборавише на Бога свога и раселише се но целој земљи. Направише сами себи богове, који су обично били какви кипови, но обожаваху и разне животиње, звериње, и стадоше тим боговима клањати се и нриносити жртве, не би ли

их тако умилостивили а за се задобили. Једини Јевреји, који су имали први примити Спаситеља, вероваху у једииога Бога, но не из љубави него из страха од казне, јер Бога сматраху не као оца, него као љута осветпика. Иначе нолагаху сву важиост само на вршење обреда, дочшм је срце њихово било далеко од Бога. Још горе и црње беше код незнабожачких народа. Живе.ћи у заблудама и ратујући непрестано за превласт и освајање постадоше сурови и дивљи, а наука и мудровање људско било је немоћно да човека исправи, јер ни најмудрији не знадоше тада о Богу и човеку ни толико, колико данас знаду и деца наша. Но инак Бог није оставио своје деце, да нропадиу, и ако су сама својом кривицом до тога дошла. Он је милостиви отац, који над људима свагда бдије и иромишљава. И што су људи бивали гори, божја помоћ била је тим ближа. Већ је дошао и Претеча Христов, св. ЈованКрститељ, ца благовјести долазак Онога, кога Јевреји очекиваху, да их избави од ронства римског.

%