Srpski sion

Ш*1шВШмт Ч

Год. VIII. ЈММ 1П§ ш1Ш Б Р°1 83 -

НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРНВЕНО-ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПГАВОСЛЛВНЕ ШИТРОПОЛНЈВ КЛРЛОВАЧКЕ. СА БЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА. ВЛАСНИК: УРЕДНИК: Њ. Светост Српски Патријарх Георгије. Протојереј Јован ЈеремиЋ.

У Ср. Карловцима у недељу 29. марта 1898.

Ваекрсење Лазарево (Е. Р. БМоп) по Француском с рускога провео Драг. Драгојевић. Догађа.ј, чије последице тешко беше нредвидети, прекинуо је даље бављење Исусово у Переји и ускорио крај ГВегову земном животу. Она иородица у Битанији, која је Исуса за време Његова путовања у Јерусалим, свагда радо дочекивала и где су Га домаћи примали као Госиода и иријатеља, живом взром и љубављу, налазила се у великој тузи. Лазар се тешко разболео.* -— „Беше иак један болесник, ЈГазар из Витаније, из места Марије и Марте, сестре њезине." — „Онда нослаше сестре к Љему говорећи: Господе! гле, онај. који ти је мио, болестан је." Опрезност обе жене, које нада оставља, очевидна је; оне не издају праву жељу, да виде Исуса. У осталом оне су могле знати опасности; које прете Њему у Јудеји. Известивши се о болести Лазаревој, Исус умири иослане и оие, који око Њега беху. — „Ова болест није на смрт, него на славу Божју, да се прослави син Божји њоме " * Јован., XI. 1 и даље.

Шта је замишљао Исуе, искрено љубећи Овоје боље и одане при.јатеље? — „Исус љубљаше Марту и сестру њезину и Лазара" — говори св. Јеванђелист. Горе иоменуте тајанствене речи Исусове доиуштају нам, да као кроз маглу напред иогодимо Његов идући рад. Међу тим Он је још два дана пробавио на томе месту, где се налазио, а кад је протекло то време, рече ученицпма Својима: „хајд'мо опет у Јудеју." Ири речи „Јудеја" рекоше Му ученици: „Рави! Да ли давно беше, кад Јудеји тражише да Те убију и Ти опет идеш тамо." ? Тај знак ужаса, тај израз страха, који је и против воље избио на човршину, иринуди Исуса да покаже, доказујући сву силу духа Свога и безграничну преданост Оцу небесноме. — „Исус одговори: није ли дванаест сахата у дану? ко дању иде не спотиче се, јер види видело овога света." — „А ко иде ноћу спотиче се, јер нема видела у њој." Исус је сравнио своја будућа страдања и смрт са ноћи, Он их је назвао „сахатом власти таме." И збиља у тај моменат предаје Га Отац у руке непријатељске; до тога пак вре-