Srpski sion

с?

АСКИ Си

Год. 11111.

о

Број 17.

НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРИВЕНП-ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОИНЕ ПОТРЕБЕ СРДСКЕ ПРАЕОСПАБНЕ ЈИТРОПОЛИЈЕ КЛРЛОВАЧКЕ. СА БЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА.

ВЛАСНИК: Њ. Светост Српски Патријарх Георгије.

УРЕДНИК: Протојереј Јован ЈеремиЋ.

У Ср. Карловцима у недељу 26. априла 1898.

ЗВАНИЧНИ ДЕО,

По овлаштењу Његове Светости, Архиеаиекоиа и Митрополита Карловачкога, Патријарха срискога, Георгија БранковиЛа, благоизволео је виеоконреосвештени гоеподпн еиископ Вршачки Гаврил ЗмејановиЛ, дана 23. априла о. г. синђела и проФесора богоеловије Димитрија Бранковића произвести за протосинђела.

НЕЗВАНИЧНИ ДЕО. Фонд св. Саве. Слаб одзив на проглас нашег Народног Црквеног Школског Оавета од г. 1894., којим се позива цео сриски народ Митрополије Карловачке, сваки Орбин и Орпкиња, на прилагање „Фонду св. Саве", што га је исте године основао дични и пун љубави за просвету народну св. патријарх наш Георгије БранковиЛ; те опасност, која са тога, неодзива прети нашим основним народним школама, да не дођу до помоћи, но до брзе пропасти, — изазвали су уредништво „Бранкова Кола", да и оно завапи над немаром и нехатом, над ваљада несретним удесом нашим, којим нам не да очима бистро погледати, ни срцу српски

ударати, ни онда — кад треба да смо само Срби и опет Срби, и као такви да учинимо најнародније дело. Хвала нека је. честитом и родољубивом уреднишгву „Бранкова Кола" на српској и мудрој речи његовој. Хвала му на чистом осећају љубави, којим је загрејано за напредак и будућност наше школе, иа зато загрејано и за „Фонд св. Саве", који је намењен, да томе наиретку послужи и ту будућност осигура, а који би то учинити и могао, да свиколици према њему и његовој сврси и цељи извршимо своју дужност. Да су сва уредништва и других наших листова хаквом топлотом и усрдношћу ироговарали до данас у тој ствари, данас би „Фонд св. Саве" оберучке могао прихватити наше школе у Угарекој, Но још нпје доцкан, још се помоћи може, ако не уздангубимо, и ако нам је школа наша мила. Уредништво „Бранкова Кола" доноси у своме 17. броју на челу листа песму Змајеву „Дижите школе, деца вас моле". А после ове омиљене песме проглас Школскога Савета (штампан већ у 19. броју „Српскота Сиона" год. 1894.) са овом исиратницом :