Srpski sion

О гр . 524

С Т Е Ч А Ј. 114 з-з Овим се од стране школског одбора расписује стечај на упрнжњено учитељско место. Плата је: 500 ®ор. а. вр., у име стана 70 Фор. (док га у натурн не добије), 5 ф . наушала р два ®ата сламе. За поФторну, када на њега ред дође, 40 ®ор. Дужности су школским уредбама проиисане, а обвечан је при сваком богослужењу у цркви иојати и децу истоме обучавати, као и доказ&ти оспособу мађ. језика. Поделу разреда одбор себи задржава право У обзир ће се узети хороводство. Добро инструиране молбе ваља слати на поднисано иредседништво. Рок пријаве 30. август по ст. к. када ће се избор одржати. Из седнице школ. одбора карловског држане 12. јула 1898. Карлово 14. јула 1898. Милан Попов Сима Величковић перовођа. свештеник и председник шк. одбора С Т Е Ч А Ј. 115 з-з Расписује се стечај на упражњено шесто разредно мушко учитељско место. Дужности су му прописане у Нрев. Кр. решкрипту од 1872. г. осим тога има у цркви десну невницу држати. Компетенат треба да је свршио сомборску препарандију а дужан ће бити и у цркв.-школ. седнлцама перо водити. Плата је 360 Фор. а. вр., 40 ф . за ноФТорну школу, 10 Фор. за писаћи прибор, 6 ланаца комасиране земље и Ј / 2 ланца пољске баште, на које има норез и еквивалент плаћати, 4 хвата дрва слободан стан са две патос. собе, кујном, шпајзом. подрумом, шупом, шталом и пространом од авлије заграђеном баштом. Жеља је, да се комиетенти — (н. пр. недељом или нразником) и лично пријаве. Првенство имају они, који су, осим осталог, вични још и — нотама, а дотични изабрани г. би — : у случају обучавања, односно даљег усавршавања овдашње младежи у ноталном појању, разуме се, пристојном наградом награђен био. Рок стечају истиче 22. августа по ст. кал. У Великом Средишту (код Вршца) 12. јула 1898 год. Поп-Павле Михајловић Жива Станчулов шк. управитељ. председник школ. одбора.

Бр. 1290. Е. К. 102 ех 1898. 129 2-3 С Т Е Ч А Ј се расписује нанарохију I. разреда у Огулину. Рок пријављивању до 12. (24.) августа 1898. Из сједнице Епарх. Конзисторије, држане у Плашком, 9. Јула 1898. М и х а и л епископ.

С Т Е Ч А Ј. 131 2-3 Смрћу Светиелава Лончарића упражњено је место учитељско на овој вероисповедној мешовитој школи српској. Учитељска је плата у готовом новцу 300 ф. а. вр., коју мееечно у напред нрима из благајне иолитичке онштине. Урбаргјалне земље пола сесије ( 2 / 4 ), јарошке земље 3600[П 0 , старо гувно 52бП°, ново гувно 300П«. На све ово дужан је учитељ норезу и еквиваленат плаћати. Стан са 2 собе даскама патосане, кухиња, комора, штала, шупа и леда башта. Примећује се: да ће ове нриходе изабрани учитељ (стан и башту одмах) готов новац од 20. јануара (1. Фебр.) 1899. год. а земљу од 1. октобра 1899. год. ночети уживати, из разлога: ношто удовица покојног учитеља на оенову постојећих наредаба наших автономних виших школских власти целу погодишњу плату ужива. Изабрани учитељ од дана наступања службе до гореспоменутог дана и месеца нримаће у нанред 16 <'>. 66 кр. а. вр. месечно из сиоменуте благајне. А од 20. јануара (1. Фебр.) 1899. год. 25 ф . а. вр. месечно; у име земље 178 Фор. 11 кр. а. вр. — без сваких терета — у три накнадна оброка почевши са 20. мартом (1. април.) 1899. год. На ово место могу реФлектовати само они, који законом проиисану квалиФикацију имају. Дужности су нронисане „Уредбом" за српске основне школе од 17. јула 1872. и постојећим наредбама. Дужан је у цркви певати, повторну школу држати, децу певању обучавати. Рок траје до 31. августа о. г. ио стр. кал. — Молитељ до тога времена нека изволи иоднети своју молбу са нужним документима на нодиисаног нредседника. Из седнице мес. школ. одкора, држане у Парабућу 26. јула 1897. парох: Манојло Грба Тодор Анђелић перовеђа аг1 ћос. председник школ. одбора.

Српски Сион" излази сваке недеље на целом табзку. Цена м} г је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 фор., на по године 2 фор., а на четврт године 1 фор. За стране земље : на годину 5 фор. Ћд Срблје прша претплату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Администрацији I остали рукоггиси уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 6 новч. од једног редр ситних слова а за жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћена писма се не примају, — Рукописи се враћају.

Штампа: Српскв Манаетирске Штамприје у Ср. Карловцима.