Srpski sion

,0Р11СКМ СИОН* С тр . 651.

В рој 40.

иранославној вери, иоклонплн нашом св. храму 11. јутара земље, шго је већ на црквену општину преведено, то сте тиме посталн „прва велика ктиторка" наше св. цркве; и колико је тај Ваш богоугодан дар мно Богу милостпвом, јер дарнвасте негову св. кућу, толпко ћете тпм евојим племенитим примером одушевити и друге верне синове и кћери наше св. вере, које је Бог земаљским добром обдарио, да и они, идући Вашим примером, унисују своја имена у вечну књигу црквених „ктитора". На том Вашем великом дару изриче Вам ова црквена оиштина иред лицем свога српскога народа своју најтоплију захвалност са жељом, да Вам Господ остале дане Вашег жпвота крепким здрављем благослови. Живела! Из седнице срп. правосл. црквене општине у Батајницп, дана 20. септембра 1898. држане. Душан Плавши^ Т. Вуику прев. церовођа. прецседник. Милан Суботиб парох.

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ.

АЛ к. 1475. 1486./263. ех 1898. 167 1—3 С Т Е Ч А Ј. На упражњено место пароха у Бајши са којим је скоичана плата VI. разреда, овим се расиисује стечај. Комнетенти имају евоје добро инструиране молбенице путем иретпостављених им власти у року од 14 дана (рачунајући од дана првог уврштења овог стечаја) конзисторији ово.ј поднети. Из седнице епарх. конзисторије бачке, држане у Новом Саду 29. септембра (11. октобра) 1898. год. Председништво.

С Т Е Ч А Ј. 159 2-3 Ради поиунења сталног учител.ског места овим се расписује стечај: Плата је у готовом новцу; 340 ф ., слободан стан с баштом. Учитељу у дужност снада школском уредбом иронисане науке предавати, децу у цркв. појању обучавати у цркви нојати и у седницама неро водити! Првенство имају који су сомборску ирепарандију сврпшли и из мађарског језика испит положили. Рок стечају траје 14. октобра по ст. к. када ће се и избор обавити. У Јабуци, (рег Уегзесг) 8. (20.) септ. 1898. Срп. прав. цркв. општина.

С Т Е Ч А Ј. 162 з-з На упражтено учитељско место Ш. и IV. раз. мешовите основ. школе у С. Кули овим се раснисује стечај. Плата је следећа: За редовну школу 500 Фор. годишње; за ' повторну школу 20 Фор.; 52 ®ор. за 4 Фата дрва ради огрева и стан у нарави уз школу са 2 собе, ' кујном, јестичаром, подрумом и комором за дрва те кућевном баштом; од укопа где позват буде има 1 Фор. и 6 Фор. у име гшсаћега прибора. Дужности су школском уредбом прописане. Могу компетовати оспособљени учитељи, који имају испит из мађарског језика. Изабрани је дужан приликом сваког богослужења десну певницу држати и децу у црквеном ијенију поучавати. При избору обраћа ће се пажња на коровођску способност, гледе ноталног појања и певања. Рок стечају је до 8. Новембра 1898. год. кад ће се избор обавити. Лична пријава узима се у обзир. Из седнице м. школ. одбора држане у Б.-Кули 13. септембра 1898. год. Петар Окановић Тоша Јерков перовођа. школски председник. С Т Е Ч А Ј. 165 2-3 На упражњено једно учитељичко место, с којим је скопчана плата од 500 ®ор. у готовом, 100 Фор. у име накнаде за 4 ] / 2 ланца земље, 84 Фор. у име учитељског огрева, оснм тога 85 Фор. у име школског паушала, стан у натури или 20О ®ор. еквивалента за њега, и уз ово још нет иута петогодишњи доплатак по 50 Фор. овим се стечај отвара. Новоизабрана имаће предавати у разредима, које јој месни школски одбор додели, све оне иредмете, које школска уредба од 17. јула 1872. и дисцинлинарна правила од год. 1876. нроиисују, осим овога по потреби и женски ручни рад у другим разредима. Рок стечају оставља се до 29. октобра (10. новембра) 1898. Компетенткиње нека изволе своје добро и потпуно снабдевене молбенице председништву м. школског одбора поднети. Из седнице месног школског одбора држане у Ђ. Сентомашу. 20. септембра (2. октобра) 1898. Месни школски одбор. О Г Л А С. 161 з-з Управа манастира Гргетега издаваће дана 14. (26.) октобра о. г. на јавној дражби ,Риболов" у својој на Дунаву лежећој Ади Козјаку на три године под Закуп. Дражба ће се држати у 11 сати пре подне у манастиру Гргетегу где се ближи услови увидити могу. Управа манаст. Гргетега.