Srpski sion

„ОРИСКИ

В р . 15.

Г.рој 522 и БоО. К а. 78 и 79. 39 3-3 С Т Е Ч А Ј. Иа парохију IV. класе у: Уљанику и Врбовљанима, обе са станом у нарави, ирва са, друга без сесије у нарави. Прописно састављене и ва љано инструиране модбенице, имају се надлежним нутем Енархијској Консисторији овој најкашље до 8. (20.) маја поднпјети. Из сједнице Епархијске Консисторије у 11акрацу 11. (23.) марта 1899. Број С1'2 II 619 К. зап. 106. 41 3-3 Е Д И К Т. У предмету бракоразводне тужбе Савете Париновић рођ Зукановић, сада у Сиску, нротив супруга Ђуре Париновића бившега трговца у Даровару а сада непозната боравишта, позива се овим исти Ђуро Париповић, да иријави Епархијској Конзисторији овој боравиште своје или означи правозаступнпчка себи у року најдаље од 3 мјесеца по првом уврштењу Едикта овога у „Српском Сиону" тим пре, што ће се у нротивноме случају подигнута против њега бракоразводна тужба расирављати даље са куратором „а<1 асШт" и на властиту одговорност његову. I Из сједнице епархијске Консисторије у Пакрацу 11. (23.) марта 1899. 36 ДОСТАВЉА ОБЈАВУ ЈШЦИТАЦИЈЕ. 4 -5 На основу закључка срп. прав. цркв. општине у Острову од год. 1898 З1.маја број 5. и одобрењем слав. епарх административног одбора у Вршцу, Број Ех. 856. II. 36. ех 1898. год. Расписује се ради оправке цркве лицитација на мањак и то на следеће иослове као: I. На зпдарску а каменорезачку радњу са материјалом у износу од 683 ф . 05 н. II. На дунђерску радњу са материјалом у износу од 501 ф . 09 н. III. На молерску радњу са материјалом у износу од 164 ф . 19 н. Свега 1348 ф. 33 н 1. Лицитација ће се одржати 7. (25.) анрила 1899. год у 2 часа после подне у овдашњој комуналној основној школи. 2. Лицитатира ће се усмено, а лицитант је дужан од горње своте 10%^ јамчевине у руке председништва ноложити, која ће се јамчевина нодузетнику новратити после обављене колаудације. 3. Општина задржава себи нраво поверења према подузетнику.

4. Ближи условп и све друго што се на ову радњу односи, може се до дана лицитације видети и дознати у овомесној комуналној основној школској дворани. У Темеш Сигет (Острову) 17. (29.) марта 1899. год. Пошта Темеш Кубин. Крста Јуагић Живан Станков перовођа председник. А<1 бр. К. 30/124 ех ех 1899 42 3—3 Е Д И К Т. Услед бракоразводне молбе НићиФора (Михајла) Дробца из Шашинаца против суируге му Љубице, сада ненозната боравишта, — овим се позива супруга Љубица, да има у року од 6 меееци, рачунајући од дана првог уврштења овога едикта у новинама, овој конзисторији или сама лично предстати, или место свога садањег пребивања пријавити, јер ће се иначе против ње поведена бракоразводна иарница и без ње окончати. Из седнице архид. конзисторије, држане у Карловцима 9. (21.) марта 1899 Архидајецезална Конзисторија. С Т Е Ч А Ј. 46 1—з По наредби Славног Епарх. Школског Одбора у Вршцу Е. 190. Ш. 23. ех 1899. овим се стечај расписује за стално попуњење учител>ског места, за овдашњу мешовиту школу. 1. Плата је годишња 400 Фор. бесплатан стан, са две собе, кујне и коморе с баштом. 2. Од изабраног учитеља изискује се, да је српску препарандију свршио и испит из мађарског језика положио, и да влада иотпуно истим језиком. 3. Дужан ће бити недељом и празником као и на пређеосвећеној литургијп сам појати (јер певаца нема) и децу школску црквеном нојању учити. 4. Пероводство у црквено-школским седницама водити, рачуне склапати, на парастосима као и на ногребу где буде позван присуствовати, а све остале школске дужности, прописане су кр. Школском Уредбом. Неоснособљени неће се у обзир узети (јер таковог има ова општина). Рок стечају од данас за шест недеља дана, а звање наступа 1. септембра т. г. У Ватину 8. априла 1899. Сава Ацков иредседник.

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом та'зку. Цсиа му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годкну 4 фор., на но године 2 фор., а на четврт године 1 фор. За стране земље : на годину 5 фор. Из Србије ирима претилату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч. Првтплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Администрацији 1 остали рукопнси уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, об.јаве и стечајеве плаћа се 6 новч. од једног реда ситних слова а за жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћена писма се не примају, — Рукоииси се враћају. Штшпа: Сраеке Манаоткрске Штампаркје у Ср. Кардовцима.