Srpski sion

сион\

вр. 16.

ае ДОСТАВЉА ОБЈАНУ ЈШЦИТАЦИЈЕ. 5-5 Па основу закључка срн. прав. цркв. ошптине у Острову од год. 1898 31. маја број 5. и одобрењем слав. еиарх административног одбора у Вршцу, Број Ех. 856. II. 36. ех 1898. год. Расписује се 1)ади онравке цркве лицитација на мањак и то на следеће послове као: I. На зидарску а каменорезачку радљу са матерпјалом у износу од 683 ф . 05 н. > II. На дунђерску радњу са материјалом у износу од 501 ф . 09 н. III. На молерску радњу са материјалом у износу од 164 ф . 19 н. Свега 1348 ф . 33 н 1. Лицитација ће се одржати 7. (25.) априла 1899. год у 2 часа после нодне у овдаптњој комуналној основној школи. 2. Лнцититира ће се усмено, а лицитант је дужан од горње своте 10%^ јамчевине у руке председништва положити, која ће се јамчевина иодузетнику новратити после обављене колаудације. 3 Онштина задржава себи ираво иоверења ирема нодузетнику. 4. Ближи услови и све друго што се на ову радњу односи, може се до дана лицитације видети и дознати у овомесној комуналној основ ној школској дворани. У Темеш Сигет (Острову) 17. (29.) марта 1899. год. Ношта Темеш Кубин. Крета Јунгић Живаи Станков перовођа предеедник.

С Т Е Ч А Ј. 46 2 —з По наредби Славног Епарх. Школског Одбора у Вршцу Е. 190. III. 23. ех 1899. овим се стечај расписује за стално попуњење учитељског места, за овдашњу мешовиту школу. 1. Плата је годишња 400 Фор. бееплатан стан, са две собе, кујне и коморе с баштом. 2. Од изабраног учптеља изискује се, да је срнску препарандију свршио и испит из мађарског језика положио, и да влада нотпуно истим језиком. 3. Дужан ће бити недељом и празником као и на пређеосвећеној литургији сам појати (јер певаца нема) и децу школску црквеном иојању учити. 4. Пероводетво у црквено-школским седницама водити, рачуне склапати, на парастосима као и на погребу где буде позван присуствовати, а све остале школске дужности, нрописане су кр. Школском Уредбом. Неосиособљени неће се у обзир узети (јер таковог има ова општина). Рок етечају од данас

за шест недел.а дапа, а звање настуна 1. септембра т. г. У Ватину 8. априла 1899. Сава Ацков председник. С Т Е Ч А Ј. кЈз г -з По наредби Славног Епархнјског Школског Одбора у Новом Саду, Бр. 613/109. ех 1899. г. овим се стечај расписује за стално нопуњење учитељског места, за овдашњу мешовиту школу. 1.) Плата је годишње 300 Фор. које ће учител. прпмати из нолитичне општине 50 Форинти, квартално 12 Фор. 50 нов., остало пак иримаће од Његове Светоети преузвишенога г. патријарха Теоргија Бранковипа који је овој сиротој општини притекао у помоћ. — Има'.е 1% фртаљ ораће земље; 3 јутра Јароша по 1200Ц хвати. — 6. јутара рита по 12оОЦ хвати; од земље може се добити када је продаје под закун 120. до 130. Фор., на коју ће земљу учитељ, норез и еквивалент нлаћати; безплатан стан у школском здању са две собе, кујном и баштом. 2.) Од изабраног учитеља изискује се, даје српску препарандију у Сомбору свршио, и испит из мађарског језика положио. 3.) Дужан ће бити недељом и празником, као и на пређеосвећеној литургији у цркви манастирској десну певницу држати (иојати) и децу школском црквеном појању учити; редовно их доводити на недељна и иразнична вечерња и литургије 4.) Пероводство у црквено-школским седницама водити, рачуне склапати, на парастосима као и на погребу присуствовати; а све остале школске дужности, прописане су кр. школском уредбом, од год 1872.и наредбама школ. власти. Молбенице се имају, на овоместни школски одбор чим пре, — а најдаље до 2-ог дана ухова припослати, када ће и избор учитеља обавити. А звање настуиа 1. с-^итембра те године. Из седнице школског одбора држан; у Бо- ђанима (бачка) на дан цветну недељу 1899. г. Школеки Одбор. ОБЈАВА ДРАЖБА. 45 2-2 Дана 22. априла (4. маја) т. г. у 9 сах. пре подне издаваће се на јавној дражби манастирски пашњак, састојећи се из с1гса 250 кат. јутара, за једну годину дана под закуп. Ближи услови могу се сазнати код управе у Манастиру. Пишмаилук 200 Фор. У Манаст. Беочину 4. (16.) априла 1899. Унрава Ман. Беочина.

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом та^аку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговкну на годину 4 фор., на но годше 2 фор., а на четврт годнне 1 фор. З а стране земље : на годину 5 фор. Из Србије прима претплату књижара В. Валожпћа у Београду. Поједини бројевн стају 10 новч.

Штшспа: Српсхе Манасткрске Штампаржј е у Ср. Карловцима.