Srpski sion

С тр . 276.

.ОРДСЖИ

сион."

В р . 17.

С Т Е Ч А Ј. 48 2-з По наредбп Славног Епархпјоког Школског Одбора у Новом Саду, Бр. 613/109. ех 1899. г. овпм се стечај расписује за стално попуњење учител.ског места, за овдашљу мешовиту школу. 1.) Плата је годишње 300 Фор. које ће учител> ирпмати из полптичне општине 50 Форинти, кварталио 12 Фор. 50 нов., остало нак примаће од Н>егове Светостп преузвпшенога г. патријарха I еоргија БранковиЛа који јеовој сиротој општини иритекао у помоћ. — Имапе 1 Ј / 2 Фртаљ ораће земље; 3 јутра Јароша по 1200Ц хвати. — 6. јутара рита по 12оОЦ хвати; од земље може се добити када је продаје под закуи 120. до 130. Фор., на коју ће земљу учитељ, порез и еквивалент нлаћати; безплатан стан у школском здању са две собе, кујном и баштом. 2.) Од изабраног учитеља изпскује се, даје српску препарандију у Сомбору свришо, и иснит из мађарског језика положио. 3.) Дужан ће бити недељом и празником, као и на пређеосвећеној литургији у цркви манастирској десну певницу држати (појати) и децу школском црквеном појању учити; редовно их дово-

дити на недељна и иразнична вечерн.а и литургиЈе 4.) Пероводство у црквено-школским седницама водити, рачупе склапатп, на парастосима као и на погребу присуствоватп; а све остале школске дужности, прописане су кр. школском уредбом, од год 1872.и наредбама школ. власти. Молбенице се имају, па овоместни школскп одбор чпм пре, — а најдаље до 2-ог дана ј' ухова припоелати, када ће и избор учитеља обавити. А звање настуна 1. сштембра те године. Из седнице школског одбора држане у Бођанима (бачка) на дан цветну недељу 1899. г. Школски Одбор. К. 653./112 ех 1899. 47 2—3 С Т Е Ч А Ј. Расписује се етечај на место сист. парохијског помоћника у Сентомашу. Интеркалара нема. Компетенти имају своје правилно иструирапе молбенпце нотнисаној Конзисторији до 16. (28.) маја 1899. поднети. Из седнице енарх. конзисторије, држане у Новом Саду 18. (30.) марта 1899. Конзисторија Бачка.

ДРУГИ ОГЛАСИ

ЗВ0Н0ЈШВНИЦА И ФАБРИКА ГВОЗДЕНИХ КОЗА ЗА ЗВОНА АНТОНА НОВОТНИЈА У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ препоручује се — са гаранцвјом на више година — за израду нових звона и за нреливање иукпутих звона у свакој величини, као и за целокунно хармонично удешено звоњење, нровиђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се звона по вољи и лако могу кретати, ако би се на једном месту излупало, чиме се звона сачувају да не пукну. Особито препоручујем од мене изнађена и много нута одликована ДГ** патентирана са отвореним одушкама прови^ена звона, која имају дуготрајнији, снажнији

и дуољи. звук, него звона по староЈ системи прављепа, тако да се овако једно патентирано звоно од 200 килограма изједначује са звуком других ио старој системи ливених звона од 260 килограма. Даље препоручујем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; звона или шоље за оатове од метала; прављење старих звона са крунама од кованога гвож^а. — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готовпх на стоваришту. 52 Илустровани ценовници и прорачуни трошка бесплатно и Франко. На миленарској зема*ској изложби у Будимпешти 1896. награђена са великом миленарском медаљом.

• II

„Орпски Оион" излази сваке недеље на целом та>аку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годиву 4 фор., на по годнне 2 фор., а на четврт годпне 1 фор. З а стране земље : на годину 5 фор. Из Србије прима претплату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч. Штамиа: Српвке Манаотирске Штамнарије у Ср. Карловцима.