Srpski sion

с г»«<ис* 0 Ш.^

Год. IX.

Број 18.

НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРНВЕНО-ПРПСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРДБОСЛЛВНЕ ШИТРОПОПИЈЕ К1РЛ0ЕАИКЕ. СА БЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА. ВЛАСНИК: Њ. Светост Српски Патријарх Георгије.

УРЕДНИК: Протопрезвитер Јован ЈеремиЋ.

У Ср. Карловцима у недељу 2. маја 1899.

УСКРШЊА ПОСЛАНИДА прарославног епиокопа далматинског, истријсксг и пријестолнога града Беча Никодима пречасном клиру и свему православном народу епархије своје. Мнру. кдл \' а ! Овим је поздравом Исус Хјјистос ословно ученике своје, кад им се први чут јавио послије васкрсен.а свога. Мпр некаје с вама и међу вама, — то је прво, што ученицима својима Христос даје и препоручује, и тек послије тога им казур, шта имају они да раде, као апостоли и ученици његови, и каква им је задаћа у свијету. И овај мир, што је ученицима својима Христос дао и препоручио, дао га је он кроз њих и свима онима, који буду у њега вјеровали, дао га је свима христијанима свију вијекова. Мир је дакле прво, нашто се има пазити, а све остало послије лако ће доћи само по себи. Гдје је мир, ту је свако добро, ту је напредак, ту све цвјета, ту је Божји благослов. Могу неки људи најпаметнијн бнти и најученији, могу искрено

жељети да учине неко добро, али ако не влада међу њпма мир, ништа не ће кадри бити они да учине, нпшта доброга не ће и не могу извести. Задаћа је велпка чекала агтостоле послпје Христова васкрсења: онп су и.мали да пођу по свему свпјету дајеванђеље проповиједају. Па да им успјешап светп рад љихов буде, да би опи могли изврптпти свету задаћу своју, Христос им по вдскрсењу своме најприје мнр даје, онако псто као што им је прнје васкрсења говорио, да морају имати свагда мнр међу собом, ако хоће успјешно да у народу дјелају. 1 0 овом великом п упрнво највећем добру у свијету, о миру , згодно нам је данас, браћо, да расмислимо; данас, кад света наша православна црква слави успомену Христоиа васкрсења, и кад је Христовим васкрсењем мир међу нама утвр^ен; кад је проштено свима, и онима, који су — као што нас Златоуст учи — постили и који нијесу постили, и који су се спремали побожном радњом за овај празник, и који се нијесу као 1 Марк. 9, 50.