Srpski sion

С тр . 340

,СРПСКИ СИОН."

Вр. 21.

С Т Е Ч А Ј.

58 2—3

Српско-православна цркв. оићина у Дарувару (Славонија) на темељу скунштинског закључка од 30. априла (12. маја) о. г. точ- ХШ. — расписујесе овим стечај за учител.а на својој аутономној вјероисиовједној основпој школи, која се из нова отвара 20. августа (1. септембра) о. г. Учитељу ће бити дужност: да обучава у сва четири разреда — нрема садањим нриликама око 80 дјеце обојега снола у свима прописаним предметима: да држи ирописну онетовну обуку; да врши дужности цркв. појца при свима цркв. обредима, иак да и школ дјецу вјежба, како би и она код богослужења што боље судјеловати могла; имати ће нанокон обављати дужности цркв. онћ. перовође. Учитељ ће имати слиједећа берива: годишњу нлаћу 600 (шест сто) Форинти а. вр., стан у школ. згради — еастојећи од 3 собе, кухиње, коморе, подрума — са омањом баштом, затим 6 хвати 01ријевних дрва, 10 ®ор. писаћег па-

ушала, 24 Фор. за брпгу о подворбу гаколе, то неузгредне заслуге, од спровода 1 Фор., од нарастоса 50 нов. од странака које га нозову. — Стална берива добива ће у мјесечним оброцима унапред из школ. Фонда ; а у изгледу је, да ће се основати и носебан фонд за иет год. доплатке и за мировину. Комиетенти за то мјесто — оспособљени учитељи православне вјере и српскс народности нека иоднесу нроиисно обложене молбе до 3. (15.) јула о. г. предсједништву ове цркв. оићине. Уз остале повољне препоруке предност ће имати они, који су оснособљени на којој српској вјерској учитељској ни:оли. те који се лично искаже појањем у овомјесној цркви којега год празника или недеље до 4. (16.) јула о. г. и који докаже музикалну способност, да је кадар учити и равнати цркв. нјев. кором. Предсједншптво срн. правосл. црки. опћине У Дарувару 1. (13.) маја 1899. предсједник: Исидор Добровић в. р.

ДРУГИ ОГЛАСИ ЗВОНОЛИВНИЦА И ФАБРИКА ГВОЗДЕНИХ КОЗА ЗА ЗВОНА АНТОНА НОВОТНИЈА У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ преноручује се — оа гаранцијом на више година — за израду нових звона и за нреливање пукнутих звона у свакој величини, као и за целокупно хармонично удешено звоњење, провиђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се звона по вољи и лако могу кретати, ако би се наједном месту излупало, чиме се звона сачувају да не пукну. Особито препоручујем од мене изнађена и миого пута одликована ^Г* патентирана са отвореним одушкама прови|ена звона, која имају дуготрајнији, снажнији и дубљи звук, нсго звона но старој системи прављена, тако да се овако једно патентирано звопо од 200 килограма изједначује са звуком других по старој системи ливених звона од 260 килограма. Даље препоручуЈем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; звона или шоље за оатове од метала; правље&е старих звона са крунама од кованога гвож|а. — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готових на стоваришту. 52 Илустровани ценовници и прорачуни трошка бесплатно и Франко. На миленарској земаљској изложби у Будимпешти 1896. награђена са великом миленарском медаљом.

-

ар

ш 1

„Орпски Оион" излази сваке недеље на целом та аку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 фор., на по године 2 фор., а на четврт годше 1 фор. За странв земље : на годину 5 фор. Из Србије прима иретилату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч. Претплата, оглаои, стечајеви и рекламације шаљу се Админиотрацији г остали рукописи уредништва ,,Орпског Оиона" у Карловце. За огласе, објаве и стелајеве алаћа се 6 новч. од једног реда ситних слова а за жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћена писма се не прпмају, — Рукописи се враћају.

Шташш: Српске Манасткрске Штамиарија у Ср Карловцима.