Srpski sion

НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРНВЕНО-ПРПСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ

СРПСКЕ ПРЛБОСЛЛБНЕ ШИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОБАЧКЕ. СА БЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА. ВЛАСНИК: Њ. Светост Српски Патријарх Георгије.

УРЕДНИК: Протопрезвитер Јован ЈеремиЋ.

У Ср. Карловцижа у недељу 6. јуна 1899.

ЗВАНИЧНИ ДЕО, Његова Светост, пЈшвославни Архиеиискотг Еа,рловачки, Митроиолит и Патријарах сриски, иреузвишени госаодин Георгије Ђранковић , благоизволео је рукоположити дана 27. маја о. г. евршенога богослова Николу Бронзића за ђакона; дана 28. маја иетога ђакона за нрезвитера, а монаха манаетира Шишатовца Платона Радовановића за јерођакона. По овлаштењу ЈБегове Светости, аравославнога Архнепискоиа Карловачког, Митроиолита и Ј1атријарха сриског, иреузвишенога госиодина Георгија Вранковића, благоизволео је Његово Високопреосвештенство господин епископ Будимски .Гукијан БогдаиовиЛ рукоположити свршене богослове: Јована Вујина дана 23. маја за ђакона, а дана 26. маја за нрезвитера; — Станка Протића дана 29. маја о. г. за ђакона; а дана 30. маја о. г. за презвитера.

НЕЗВАНИЧНИ ДЕО. Нова вера и нови бракови. К. П. Побђдоносцевг — превео: Рад. М. Грујић Уверавају нас, да је нашој старој вери одзвонило, да ће је заменути нова вера,

чији зраци као да се већ указују. Бог ће дати, да се то јога за дуго не догоди, а ако се и догоди трајаће само неко време. Но заиста, то не ће бити доба просвете, већ доба мрака. У нашој је старој вери — истина човечје природе, истина непосредног осећаља и схватања, она истииа, која се на реч божанског откривеља из дубине духа, у правду одзива. То је истина — и њено зрно лежи у свакој души. За њу је речено : „свако, ко је од истине, послушаће глас Мој". Наша стара вера основана је на том, што сваки човек осећа у себи живу душу, бесмртну, једину, и ту живу душу не меша ни с природом, ни с човечанством, — у н>ој схвата себе пред Богом и пред људима, и у њој хоће вечно да живи. Својом живом душом ступа он у слободан савез са другим људима, те како њоме живи, онако и сам одговара за њу. Њоме осећа он свога Створитеља, исто тако просто, као и што живи, и у том простом осећању, независно од разума, налази своју веру. Јављају се проповедници нове вере.