Srpski sion

С тр . 404.

„СРПСКИ сион. а

Б р . 25.

С Т Е Ч А Ј. тз 2-з Расписује се стечај за учител>а иа I. и II. разр. мушке школе у Бегечу, на који се и осиособљене учитељице могу тражити. Учител>еке дужиости у школи и у цркви прописаие су Школском Уредбом а плаћа је ово: 850 ®ор. у готовом новцу; 4. јутра рптске земље на т. зв. греди, која је изложена поилави, а за приход које опћина не прима дужност да даје отштету. (На земљу учитељ иорез плаћа.) 5 Фор. на иисаћи прибор; 2° тврдих дрва и огрева колико је потребно; стан са иотребним стајама и вртом. Лична пријава узеће се у обзир. Ваљано инструјисане молбенице ваља упутпти на потписаиог председника до 15. (27.) јула о. г. Из седнице школског одбора, држане у Бегечу 3. јуна 1899. год. ДаФина Михајловићева Бранко Поиовић учитељица и перокођа. преде. школ. одбора.

С Т Е Ч А Ј. 73 2-3 Који се овде отвара на једно учптел>ско место с којим је скопчаиа нлата од: 500 Фор. у новцу, 4 ] /г ланца земље у натури, на коју ће изабрати учитељ порезу илаћати, 84 Фор. у име учител>ског огрева, осим тога 85 фор. у име школског иаушала стан у натури или 200 Фор. у пме еквивалента за исти, и уз ово још пет иута петогодишњи доилатак по 50 Фор. Новоизабрати имаће предавати у разредима које му м. школски одбор додели све оне иредмете, које школ. Уредба од 17 јула 1872. год. п дисцинлинарна правила од 1876. год. пронисују, наглашује се да ће школску децу учити и с њима у дркви појати, а сам за иевнпцом појачку дужност вршити. Компетенти нека изволе своје молбеиице нотписаномеодбору до св. Илије (20. јула) о. г. иослати. Бач-Сентомаш 7, (19.) јуна 1899. Школски одбор.

ДРУГИ ОГЛАСИ

ЗВОНОЛИВНИЦА И ФАВРИКА ГВОЗДЕНИХ КОЗА ЗА ЗВОНА I АНТОНА НОВОТНИЈА У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ нрепоручује ее — са гаранцијом на више година — за израду : нових звона и за нреливање пукнутих звона у свакој вели- ј чини, као и за целокупно хармонично удешено звоњење, иро- ј виђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се ј звона но вољи и лако могу кретати, ако би се наједном ме- ; сту излупало, чиме се звона сачувају да не пукну. : Особи то преноручујем од мене изнађена и много пута одликована; IV* патентирана са отвореним одушкама про-1 ви|ена звона, "1Р1 која имају дуготрајнији, снажнији | и дубљи звук, него звона по старој системи прављена, тако : да се овако једно патентирано звоно од 200 килограма изје- : дначује са звуком других по старој системи ливеиих звона : од 260 килограма. Даље препоручуЈем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; ј звона или шоље за оатове од метала; прављеве старих звона са крунама од кованога гвожђа. — Звона у тежини од 800 килогр. на ниже има увек готовпх на стоваршнту. ; 52 Илустроваии ценовници и прорачуни трошка бесплатно и Франко. На миленарској земаљској изложби у Будимпешти 1896. награђена са великом миленарском медаљом.

®Р VI ' | % Л • "I Ж

ш

т

„Срнски Сион" излази сваке недеље на целом та^аку. Цена жу је: За Аустро-Угарску, Босиу и Херцеговину на годиду 4 фор., на но годиде 2 фор., а на четврт годдне 1 фор. За стране вемље : на годину 5 фор. Из Србије ирима претплату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Администрацији а остали рукописи уредништв а „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве п стечајеве маћа се 6 иовч. од једног реда ситних слова а за жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћена иисма се не дримају, — Рукодиси се враћају. Штампа: Српеке Манаечжрсхе Штампарнје у Ср. Карловнима.