Srpski sion

Стр. 556.

,ОМски СћОМ. в

ВР. 34

Ш. 0. 33. — зап. ех 1899. 164 2—2 С Т Е Ч А Ј. На новоустановљено учптељско место при срп. народн. вероисповедној школи у Ст. Сивцу овим се отвара стечај. Са горњим местом скопчана је следећа плата: 1.) 300 Фор. у име редовнс илате; 2.) 40 ®ор. аа поФторну школу; 3.) 100 ф у име станарине; 4.) 6 Фор. за писаћи прибор; 5.) 5 урбаријалних јутр.ра (а 1200 □ хв.) ораће земље, на коју све терете учитељ сноси; 6.) за зимски огрев сламе колико буде чотребно. Дужности учитеља су прописане шк. уредбом и н; редбама виших власти. Предаваће у разредима, које мј г месни шк. одбор додели. Осим тога, дужан је у дркви појати за једном иевницом. Молбенице ваља упутити на месни школ. одбор. Рок стечају је 5. (17.) септембар о. г. Из седнице школског одбора држане у Ст. Сивцу 6. (18.) Августа 1899. год. Школски одбор.

ДРУГИ 0ГЛАСИ ЂОРЂЕДИМИЋ кројач з-з НОВИ САД, Ћурчијска улица број 11. Препоручује своју вешту израду све гатепичког одела и то Оез гомбарског иоспа, саморанце на Т X. Цепа иајумереиија, израда солидна. ОБЈАВА. 2-3 Част ми је овим до знања етавити и нрепоручнти пречаснима свештеницима, да сам у Сомбору, у главној улици (нуз Сомборску штедионицу у г. Славиној ку1ш) отворио кројачког заната радњу Свештеничког одела оба чина прегоручујући ее овим и молии за многобројну поеету. Уједно чает ми је до знања вам ставити, да за сваки мој посао гарантујем, како у каквоћи, тако и за крој. Са особитим штовањем БОРЂЕРАКИЋ црквени, свештеничког и цивилног одела кројач.

'С Ј.З

1

ЗВ0Н0ЛНВНИЦЛ И ФЛВРИКА ГВОЗДЕНИХ КОЗА ЗА ЗВОНА АНТОНА Н0В0ТНИЈА У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ препоручује се — са гаранцијом на више година — за израду нових звона и за иреливање пукнутих звона у свакој величини, као и за целокупно хармонично удешено звоњење, провиђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се звона по вољи и лако могу кретати, ако би се наједном месту излупало, чиме се звона сачувају да не нукну. Особито препоручујем од мене изнађена и много пута одликована РЧГ* патентирана са отвореним одушкама прови|ена звона, која имају дуготрајнији, снажпији и дубљи звук, него звона по старој системи ирављеиа, тако да се овако једно иатентирано звоно од 200 килограма изједначује са звуком других но старој системи ливених звона од 260 килограма. Даље препоручујем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; звона или шоље за сатове од метала; прављење старих звона оа крунама од кованога гвожђа. — Звона у тежини од 800 килогр. на ниже има увек готових на стоваршнту. 52 Илустровани ценовници и прорачуни трошка бесплатно и Франко. На миленарској земаљсној изложби у Будимпешти 1896. награђена са великом миленарском медаљом.

®Р

ш

1 ш ш I ■

♦ ■ ♦

»,Српски Оион" излази сваке недзле на целом та~аку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 фор., на но године 2 фор., а на четврт годнне 1 фор. За стране вемље : на годину 5 фор. Из Србије прима претплату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч Претплата, оглаои, стечајеви и рекламације шаљу се Админиотрацији а остали рукописи уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве н стечајеве нла^а се 6 новч. од једног реда ситних слова а за жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћена писма се не примају, — Рукописи се враћају.

Штгмп*: Срисжо Манастжрскв Штампаржјв у Ср. Карловнима.