Srpski sion

„ОРПСКИ СИОН."

Б р . 40.

С Т Е Ч А Ј 187 з-з на место српске учитељице у ново установљеној вероисповедној женској школи у Кулпину у Бачкој. Шата је 300 Фор. ау. врсд. годшпње поред узкиван,а леиог стана у иовосаграђсном школском здању и 50 Фор. у име огрева и чиигћења школе. Молбениде са сведоџбама поткрснл.ене имају се најдаље до 1. (13.) октобра на нотпиеанога у Карловце послати. У Карловцима 17. (29.) сентембра 1899. Г е о р г и ј е Патријарх. Крој 1801 и 1849. К. 350. ех 1899. 183 3-3 Е Д И К Т. Услед бракоразводне молбе Ивана Лемајића у Врбовцу против суируге му Веронике Лемајић, сада непознатог боравишта — нозива се иста Вероника. да у руку од 6 мјесеци, рачунајући од ирвог уврштења Едикта овог у новинама,

консисторпЈп овој или сама личпо предстане илп мјесто садањег пребивања пријави. пошто ће се иначе протпв ње поведена бракоразводна нарница и без ње окончати. Пз сједнице Епархијске Конзисторије у Пакрацу, 24. августа (5. сеитембра) 1899. Број 1538. К. 358 ех 1899. 184 3 — 3 Е Д И К Т. Услед бракоразводне молбе Самојла Божића, групт. мјерника у Загребу против супруге му Даринке рођ. Николић сада ненознатог боравишта — позива се речена супруга Даринка, да у року од 3 мјессца, рачунајући од првог уврштења едикта овог у новпнама, копсисторији овој или сама лично предстане или мјесто садањег иребивања свога иријави, пошто ће се иначе против ње поведена бракоразводна парница и без ље окончати. Из сједнице Еиархијске Конзисторије у Пакрацу, 24. августа (5. септембра) 1899.

ДРУГ И ОГ ЛАСИ ЗВОНОЛНВНИХЦ И ФАБРИКА ГВОЗДЕНИХ КОЗА ЗА ЗВОНА = АНТ0НА Н0В0ТНИЈА У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ ирепоручује се — са гаранцијом на више година — за израду нових звона и за преливање нукнутих звона у свакој величини, као п за целокупно хармонично удешено звоњење, провиђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се звона по вољи и лако могу кретати, ако би се наједном месту излупало, чиме се звона сачувају да не пукну. Особито препоручујем од мене изнађена и много пута одликована! РЧГ* патентирана са отвореним одушкама про-' ви|ена ЗВОНа, к °Ј' а има ЈУ дуготрајнији, спажнији и дубљи звук, нсго звоиа ио старој системи прављена, тако да се овако једно патентирано звоно од 200 килограма изједначује са звуком других ио старој системи ливених звона од 260 килограма.

Даље преноручуЈем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; звона или шоље за сатове од метала; прављеве старих звона са крунама од кованога гвож^а. — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готовнх на стоваришту. 52 Илустровани ценовници и прорачуни трошка бесплатно и Франко. На миленарској земаљској изложби у Будимпешти 1896. награђена са великом миленарском медаљом.

Српски Сион" излази сваке недзље на целом тазаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 фор., на по гозине 2 фор., а на четврт годиле 1 фор. За стране земље : на годину 5 фор. Из Србије прима нретплат, књижара В. Валожпћа у Београду. Поједиии бројеви стају 10 повч Претнлата, огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Адмлнистрацији 1 остали рукописи уредништ ву „Срнског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве п стечајеве плаћа се 6 новч. од једног реда сптпих слова а за жиг свакп пут по 30 повч. — Неплаћена писма се не примају, — Рукоппсп се враћају. Штамиа: Сриске Мзн»стврскв Шталварвј?: у Ср. Карловнкна.