Srpski sion

С тр. 16.

„СРПСКИСИОПЛ

КР. 1

С Т Е Ч А Ј

1 1—3

На основу решења месног школског одбора бр. 7. 1899., а по одобрењу сл. ЕШОдбора бр. Ш. 872 и 911/622 овим се расиисује стечај на једно новоустановљено учитељичко место, сри. вероисповедне мешовите школе. Редовна плата је учитељице 300 ®ор. годишње, месечно у напред са законом проиисаним квинквеналом; слободан стан с баштом; за грејање и чишћење школе 15 Фор. огрев зимњи. колико је нужно (сламе). Осим дужности школском Уредбом прописа-

них, изабраној учитељици спадаће у дужцост, још и обучавање деце женском ручном раду. Компетенткиње имају доказати, да су учитељску школу у Сомбору свршиле, и испит из мађарског језика положиле. Молбенице са нужним сведоџбама, имају се до св. Три Јерарха, т. ј. 30. јануара 1900. год. месном школском одбору поднети. Из седнпце школског одбора, држане у Срп. Падеју (бгегћ Ра<1е ТогопШ) 2. (24.) децембра 1899. год. Душан Бешлић Ђ Јовановић учитељ-неровођа председник шк. одбора.

ДРУГИ ОГЛАСИ

ШГ* О Б Ј А Б А. Чает ми је елавнии српеко-православним црквено-школским општинама и преч. г г. свештеницима учтиво јавити, ца сам у Новом Саду, на главној пијаци у кући српско православне црквено-школске општинс отворио СТОВАРИШТЕ СРПСКИХ ЦРКВЕНИХ УТВАРИ

где у најбогатијем избору држим еветих и црних одежда, ђаконских и ђачких стихара, надбедреника, епитрахиља, застирача за часне трпезе, налоње и целиваће СТОЛОВе, завесе за часне двери, литија, неба, црквених и школских барјака, барјака за певачка друштва, задруге и за све друге корпорације. Разноврсних кандила, кадионица, дарохранилница, кивота, пјетохлебнца. путира, кашичица за причешће, копља за чаетице, дискоса, звездица, руЧНИ крстова са ножицом и без ножнце као и крстове за часне трпезе, даље крстова, рипида, чирака за ђаке, дуплире, круне венчанице, високи чирака пред одтар и полелеја. Све иконе наших светаца, рађене масном бојом и слободном руком на платну, лиму п дрвету, за икоаостасе и целивање ; плаштаница израђених цо чисто српско-православном типу и велики избор историчних слика од најбољих вештака те струке. Уједно се препоручујем славним српско православним прквено-школеким оцштинама на израду СВИХ ПОЗЛАТАРСКИХ П0СУ10ВА ; као: целокупног иконостаса и Христових гробова, а већ постојеће иконостасе, иконе, окове на св. Еван-ђелијама примам и израђујсм као ново. За преч. г. г. евештенике доње и горње хаљине, шешире, ђелепуше, појасеве, манторосе, камилавке и панакамилавке. На захтевање шаљем обавештаје и различите мустре, а код већиу. поелова на позив поднашам свзковрсне мустре, робу, цртеже и предрачуне на углед и избор лично. о своме трошку, без да је дотичан обвезан трговину учинити. — За вреие мојег путовања по евима српским крајевима стекао сам — могу смело рећи — потпуно иоверење услед моје увијек солидне поелуге и је®тине цене; и од сад ће ми бити цељ, да са савесним и поштеним руковањем нове трг >вине своје, себи и радаи својој извојујем поверење и симпатију у поштованих муштерија мојих, те из разлога ових молии све српско прпвосл. црквено-школске општине, и лреч. г г. свештенике, те да ме са евојим цењеним наручбинама у моме новом подузећу потпомогну. -— Поруке обављам брзо и тачно, јер ми је етоварнште снабдевено са свима горенаведеним предметима. Ја се као Србин надам, да је ближи свој своие, него да се потпомажу туђа и страна (лична подузећа, па у толико пре и са већим пожртвовањем изићи ћу свакој мојој поштованој муштерији н» сусрет и задовољићу је у сваком погледу. — Молећи за штоване поручбине и поверења јесам 4 1 — 3 С особитим поштовањем ЕИЗЈгСОЛ.А. ИВКОВИЂ Нови Сад.

Руеке иконе коване од бакра и гвожђа, позлаћвне и посребрене.

I

„Орпски Сион" излази сваке нед.мзе на целом табгку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговнну на годину 8 круна, на но гознне 4 круне, а на четврт године 1 круна. Зд стране земље : на годвјјј 10 круна. Из Србије нрима претплатс књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви 20 фплира. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шатву се Админиотрацији \ остали рукописи уредништву „Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и стечајеве шгаћа се 12 фшшра од једног реда ситних слова а за жиг сваки пут по 60 филира. —Неплаћена писма се не примају, —Рукописи се враћају. Штампа: Срсеге Манастжрске Штампаржје у Ср. Карловцкма.