Srpski sion

НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРКВЕНО-ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПР1Е0СЛАВНЕ ШИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОВДЧКЕ. СА БЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА. УРЕДНИК: Протопрезвитер Јован ЈеремиЋ.

ВЛАСНИК: Њ. Светост Српски Патријарх Георгије.

У Ср. Карловцима у недељу 16. априла 1900.

ЗВАНИЧНИ 4 ЕО.

Превод са маџарскога. Препис Аа бр. 1411.

М. П. 1900. ДИСЦИПЛИНАРНА ПРАВИЛА за православно српско свештенотво у опсегу правоолавне српске митрополије карловачке. -5Ј=А. Опште одредбе. §. 1. На основу канона светих Апостола, светих васеленских и помесних сабора и светих Отаца, те постојећих овопредеоиих црквених и државних закона и прописа, донесених у духу православне Цркве, а у цели, да се одржи законити ред у животу подручног свештенства п ради правилног вргаења службе свегатеиичке, нарочито парохијске и протопрезвитерске, издаје Архијерејскп Синод православних српских епископа у митрополији карловачкој правила, којих се свегатенство у животу и раду своме има под строгом одговорногаћу најсавесније придржавати.

§. 2 Под одредбе овпх правила потпадају сви свегатеници православне српске митрополије хсарловачке. На свегатенство ван парохијске односно протопрезвитерске службе (умировљеници, вероучатељи, професори богословије и војнички свештеници) не односе се једино оне одредбе ових правила, које су искључиво везане за предмете парохијске, односно протопрезвитерске службе. Свештеници монагакога чина, кад су употребљени за парохијску службу, потпадају под одредбе ових правила и то потпупо у оним деловима, који се односе на вршење ове службе, у осталим пак деловима само у толико, у колико монапгка њихова правила немају за извесне случајеве нарочите разногласеће одредбе. §. 3. У колико у правнлима овим нису исцрпљене све ( одредбе св. Апостола и св. васељенских и помесних сабора и св. Отаца, не могу се исте сматрати обустављенима, већ остају у пуној важности, и свештенство их се има у даној прилици строго држати.