Srpski sion

НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРКВЕНО-ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРДВОСЛАБНЕ ИТРОПОЛЕЈЕ КЛРПОЕДЧКЕ. СА БЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА. уредник: Протопрезвитер Јован ЈеремиЋ.

вдасник: Њ. Светост Српсни Патријарх Георгије

У Ср. Карловцима у недељу 2. јула 1900.

ЗВАНИЧНИ ДЕО. Љегово Високопреосвештенство Госнодин Епискои бачки Митрофан ШевиЛ благоизволео је одликовати црвеним иојасом Јована Три®уновића нароха у Пирошу.

НЕЗВАНИЧНИ ДЕО. 0 узроцима ширењу назаренства и о ередетвима против иетога. пише Симеон Араницки свештеник. (Наетавак) II. Најглавнија средотва против ширеаа назаренства. Ми смо у ночетку ове расправице навели, да је први и најглавнији узрок ширењу назаренства недовољно, врло слабо и новршно нознавање своје вере т. ј. лоша религијозна образованост нашег народа,. Како пак у обом погледу наш народ жалосно стоји, могли смо се уверити и ми а и наш народ на жалост тек онда, када је по-

чео долазити у ближи и чешћи додпр са мисионарем назаренским. Ово слабо нознавање своје вере јест последица у првом реду недовољне катихизације. За то ми и гледамо у редовпом и савесном катихизирању школске младежи њрво и најмоИније средсшво за усиешну борбу трошив итрења назаренства , као и најзгоднији пут, којим ће се преко нашег млађег нараштаја наш религиозно-наравствени живот са свим зановити, подмладити и оснажити. 0 важносги ове узвишене дужносги свештеничке држимо, да није потребе говорити, у колико се о том већ много и много писало и говорило. Но, за шго успешније деловање на пољу овом у погледу катихизације, прека Је потреба што згодпијих катихизиса* који неке изгледати као нека мала догматика и моралка сухопарног излагања а препуне апстрактних појмова, него у којима ће бити, поред разговет* Данашњи катихизиси су и непотпуни, у колико има у њима испуштено партија, који се нису емеле мимоићи, тако о црквеним заповедина нема нигде ни речи „да их није елучајно у цркв. слав. буквару, катихета не би имао одакле децу истима да научи." Нисац.