Srpski sion

НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРКВЕНО-ПРОПВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРЛЕОСЛАВНЕ ШИТР0П0Ј1ИЈЕ КАРЛОВЛЧКЕ. СА БЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА. УРЕДНИК: Протопрезвитер Јован ЈеремиЋ.

ВЛАСНИК: Њ. Светост Српски Патријарх Георгије

У Ср. Карловцима у недељу 23. јула 1900.

ЗВАНИЧНИ ДЕО. Његово Впсокоиреосвештенетво гоеиодин Епископ бачки Митрофаи ШевиИ благоизволео је одликовати црвеним појасом намесника манастира Ковиља и јеромонаха 0. ЈосиФа Рацковића

НЕЗВАНИЧНИ ДЕО. Доказ Божјег бића постанком живота. Од М. Мишела. С француског превео Јово Узелац парох. (Наставак). Ви ћете разумјети постанак живота, како га силом (под мораш) схватају атеисте и материјалисте. Ја кажем, како га схватају силом и под мораш. Заиста важно је примијетити, да наши противниди не имају знанствене слободе у испитивању свог проблема о постанку живота и постанку у опште. Пребацују нам често, да смо робови, и да та пријепорна питања бранимо и расправљамо са априорним идејама. Ви ћете мо!ш расудити на чијој је страни предрасуда. Да растумаче постанак живота и раздјељење жпвих бића на родове и специје, не могу се атеисте утећи Богу кога негирају ; присиљени су дакле, да један п други проблем разјасне фаталном еволуцијом вјечите материје, од које спонтаним постањем проистиче живот, да се мало по мало дифенцира и постепено усавршује непрестаним преображавањем. Ето, зашто сваки атеиста мора битк еволуциониста и трансформиста а риоп !* Атеиста кад говори о штудији живота морао би, да је искрен, казати, да му је становиште климаво. Са свим је другчији положај спиритуалиста. Они са потпуном интелектуалном слободом проучавају то питање. Они имају * „Спонтано развиће, вели С1аи88, чини се неопходним, да се знансЈгвено разјасни прва појава организма," 8нанствено читајте негирајућ интервенцију Божју. Ј. 8оиг18 каже слободно (Предговор пријеводу књиге НоеекеЈоуе: 8иг 1ез ргеауев <1и 4гап8^огт18те,): ..Ко не вјерује у епонтано постан.е живота, тај допушта чудо (81с). То је нужна хипотеза, која се не може оборити ни аргументима а рпоп, нпти покусима лабораторија." Еволуција је доктрина, која се атеистама силом намеће, једино стога што негирају Бога. „То је логичка нужноет", вели бсШппМ, Бг. 1впаг(1 вели са своје стране : „То је истина, која ее намеће."