Srpski sion

НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРКВЕНП-ПРОСВЕТНЕ И АВТОНПМНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРАБОСЛАБНЕ ШИТРОПОПИЈЕ КАРЛОВАЧКЕ. СА БЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА. ВЛАСНИК: " ' Њ. Светост Српски Патријарх Георгије.

УРЕДНИК: Протопрезвитер Јован ЈеремиЋ.

У Ср. Карловцима у недељу 6. августа 1900.

ЗВАНИЧНИ Д ЕО, Његово Високопреосвештенство, госиодин епископ Пакрачки Мирон Николи/1, благоизволео је монаха Св. Ваведенског манастира Пакре, Константина Гостимира, рукоположити дана 9. јулија о. г. за ђакона.

НЕЗВАНИЧНИ ДЕО, Доказ Божјег бића постанком живота. Од М. Мишела. С Француског превео Јово Узелац парох. (Наставак). УП1. У осталом тражило се и тражи се још озбиљних доказа. Кад би могли, казали су хетерогенисте, пронаћи живу материју, али што је више могуће рудиментарног живота: неку материју, која би додирујући се анорганског свијета, једва се разпознавала од њега; неку материју аморфну, (без облика) без организадије, али ипак живу, доказало би се, да је така супстанција могла аутогонијом постати од минералне материје.

И збиља, дадоше се на живо истраживање такове материје. Тражилк су дуго и неуморно. Једног дана кликнуше да су нашли прву карику, која по њихову мишљењу, без прекида веже минерални свијет са свијетом животним. Историја веома занимљива и морамо ју испричати. То је било 1868. год. Продузета су за испитивање дубљане одеана методична истраживања, која су уродила, лијепим знанственим резултатима. Нашли су у Атлантику велику масу слузаве и мекане супстанције, на којој су микроскопом опазили дрхтавих покрета, аналогних покретима бровнима 1 (М. Вгота) М. 11их1еу, учени натуралиста енглески, испитивајући ју, спазио је да је то жива материја, премда нема организације. Назвао ју је по дубљини гдје су је нашли ВаШућшз (од јЗа^ос; дубок и живот) и желећи обесмртити име свога пријатеља Ноеске1а, дао је свом ВаЉућшв-у Ноеске1а за патрона: Ва1ћућћх8 НоескеН. Посинка Ноеске1оуа са ентузиазмом су поздравили материјалисте и атеисте обију свијетова (Европе и Америке). Нашао се дакле већ једном први живи организам, од ког су по1 Тако се зову ио ииену учењака, који их је опавио. (М. В гоууп.)