Srpski sion

НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРНВЕНО-ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНБ ШИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОВЈЛКЕ.

ВДАСНИК: Њ. Светост Српсни Патријарх Георгије

СА БЛАГОСЛОВОМ СВЕТОГ СИНОДА. г УРЕДНИК: Протопрезвитер Јован Јеремић.

У Ср. Карловцима у четвртак 1. октобра 1900.

ЗВАНИЧНИ ДЕО. Његово Високопреосвештенство, елис.кои Пакрачки Мирон, благоизволео је дана 3/16 септембра о. г. на божественој литургији рукоположити јерођакона Константина Гостимира за презвитера. Његово Високоиреосвештенство, етткскоп Пакрачки Мирон, благоизволео је дана 8/21 септембра о. г. одликовати јереја Јована Мештеровића, пароха Надбрдскога са црвеним иојасом.

НЕЗВАНИЧНИ ДЕО, 0 тајни причешћа и о свршавању Литургије.* Превео: Григорије А. Николић, парох Иришки. Одсек I. Претходне примедбе о „»учн-ткномх нзв-кс-Ии", — и поредак тумачења. „Изк^кстТе ч и Т1И к н о каонајближе, ириручно руководство за свештенослужитеље * Из књиге: „Практическое руководство дли свншенносдужителеи при совершенји свнтшхђ таниствт." протоЈереа А. 0. Хо&нацкаго.

при свршавању тајне евхаристије; ирека иотреба за свештенослужитеље најоигиирнијега и најовбиљнијега иовнанства с њим. — ГГоредак, ио коме је најбоље иЛи ири његовом излагању. §.1. — Православна црква наша од давнина побринула се да покаже служитељима својим сва најважнија правила и упутства односно тајне причешћа 'и свршавања литургије, и у том одношају тако звано „Изк-кстТ« 0\счи= телкное", обично додато у служебнидима нашим, а такође и у неким (Кијевским и Почајевским) правилима црквеним, саставља за свакога свештеника и ђакона заиста најважније и у многим одношајима најзгодније руководство, како при отправљању литургије, тако и нри свршавању других неонходно скопчаних с њом обреда, молитвословља и т. слич. §. 2. На жалост само „Изк-кстТ«" то свагда и како треба не обраћа на себе иажњу наших свештенослужитеља, и колико нам је познато, најчешће то долази отуда, што је изв^кстТв то написано код нас на славенском језику, и при том не увек у надлежном систематском поретку. Да по могућности помогнемо томе, сматрамо преко потребним изнети то ва све читаоце у српском језику, и при