Srpski sion

С тр . 814.

„ОРП СКИ СИОН.'

Б р . 50.

1061. и 1062. о Арсенију Чарнојевићу патријару нећком. — Како на „прав. еициклопедији" раде најбољи богослови — надати се је ; да ће она стајати на оној научној висини, на којој слична дјела стоје у римокатоличкој и протестантској богословској књижевности. Ову пријеко потребну књигу препоручујемо нашем свећенству и свима које занима богословско -ФилозоФСка наукаиживот св. цркве. Љубити Цркву може само онај, који знаде њезин живот и њезино стање. „Исторгл христганскоп церкви вг XIX. в-ђк-ђ". Издаше А. П. Лоиухина. Томђ I. Инославнвш христ1анскш западгБ. ПетроградЂ 1900. стр. 588. Ј-јело ово, које је издао споменути проФесор Лопухин, излаже историју римокатоличке, старокатоличке, протестантске и англиканске Цркве у 19. вјеку у свијем главним њезиним моментима. Богословска књижевност споменутих Цркава такођер је лијепо и опширно изложена у тој историји. Књига је врло богата и илустрацијама најзналенитијих људи и догађаја из црквеног живота хришћанског запада. Ово солидно дјело препоручујемо и нашим богословима и свећеннцима.** Д. Ј а к ш и ћ. ** И „правосл. енцимопедија", и ,,иетор1а христанско! церкви" изилаве као бесплатан прилог богословског журнала ,,Странникт." коме је годишња цијена 10 рубаља. „Редаквдн „СтранникЂ. С. ПетврбургЂ Невскш пр. № 182."

ЛИСТАК. Белешке из дрквено-школског и просветног живота. У Митрополији Карловачкој. ('Архијерејска литургија). На дан св. оца Нпколаја као храмовни дан св. саборие цркве у Карловцима, служио је св. патријарх Георгијв у истој цркви св. литургију уз многобројиу асистенцију. (Саборски Одбор) сазван је за 11 (24) децембар о. г. у своје редовно заседање. (Архидијецезалан Административни Одбор) држао је дана 8. (21.) новембра о. г. седницу своју под председништвом Његове Светости, преузвшиенога господина патријарха Георгија. (Радња епархијских власти Будимске Епархије). I. Конзисторија у седници својој од 14. (27.) новембра 1900. год. под председништвом Његова Високоиреосвештенства гооподина епискоиа Лукијана, решила је између осталих и ове предмете: Публиковаће се дотичним свештеницима и свештеничким удовицама из мохачког протопрезвитерата

отпис вие. кр. уг. министарства богочасти и јавне наставе, којим је дотпчнима за ову годину подарило државну припомоћ. — Известиће се јереј Св. Б. у Б. о вис. отпису истога микистарства, којим му је одредило годишњу награду од 140 круна за катихизирање прав. ученика у каиошварској државпој гимназији, и о расположењу овдашњем у предмету награде истога јереја за катихизирање православне деце у капошварском интернату државних жељезница. — Узет је на знање отппс високославног саборског одбора у предмету одређења годишње мпровине пз јерархијског фонда од 800 круна ј. Ал. Ћ. пароху у Б., те је истп од парохијске дужности у Б. разрешен, и пста парохија поверена је у администрацију личном му помоћнику ј. Д. М. — Известиће се ј. М. М. парох у Б. М., да му је припомоћ из јерархијског фонда у течај стављена. — Известиће се ј. Д. Р. у Ст. Б., да је упражњено парохијско место у С. другим лицем попуњено. — Упутиће се црквена општинау Ч. на поновно издавањеједног цркв. стола. ■— Узето је на знање расположење ЕАОдбора будимског, у предмету одређења награде ј. К. Н. пароха у К. као администратора парохије у Д. Ф. — Подељен је писмени укор преко протопрезвитера .]. Ц. М., пароху у Ш. због грубог нопашање у цркви спрам тамошње учитељице. Упутиће се Г. Б. окр. протопрезвитер у М. да своје протопрезвигерске визите по могућству о ускршњим и великим феријама обавља, како би у парохпји својој катихизацију редовно могао обављатп. Препоручпће се подручном свештенству ради набаве књига „Зборник, типик и речник нрофесора Л. Живковића и Ј. Жпвановића. — Позваће се ј. Ст. Ђ. п. у Ч. на поднесак сведоџбе о томе, колико би његов штоларни приход могао износити годишње онда, када би он место бира и штоле, рескриптуалну плату уживао, — те ће се у свезн са том сведоџбом од вис. министарства молпти ревизија већ установљене дотације тога свештеника због конгруе. — Узет је на знање извештај б'пештанског сената, да се у Пешти образовала православна румунска црквена општина, те је том приликом наређено подручном свештенству и оишгинама, да за чланове црквене општине не смеју ни под којим условом примати Румуне, већ само Србе, и ако се у којем месту налазе, потребне им душепопечитељске функције могу вршити. — Усвојенаје оставка пр. Р. Б. у М. на администрацпји фплијала у Л., те је иста администрација поверена ј. А. П. у ДС. — Одбијен је протопрезвитер Г. Б. са његовим прпзивом против пресуде ове конзисторије бр.