Srpski sion

„СРДСКИ

СИОН. 6

С тр . 817.

ски рачуни — а осим тога решени су још и други неки предмети адшинистративне или рачунске природе од иаљега значаја. У Босни и Херцеговини. (Митрополит Бааалучки.) Његово Величанство благоизволело је превишње именовати внречасног г. архимандрита Евгенија Летицу митрополитом новоустановљене дијецезе Вањалучке у Восни. Високодостојни господпн Евгеније био је дана 7. (20.) децембра о. г. примљен у изванредној аудијенцији код Његова Величанства и положио је прописану заклетву. При полагању заклетве присуствовали су генералађутант гроф Паар и заједнички министар финанција Калај, а формулу заклетве читао је одсечни саветник Восанско-Херцеговачке владе Едуард Хоровиц. У Србији (Богословија Св. Саве.) По указу од 30 новембра о. г. богословско училиште у Београду зваће се од сада, по закону од 1896 г., Богословија Св. Саве. — Указом од 1 децембра о. г. постављенп су на истој Вогословији за професоре: Драгољуб ПоиовиЛ и Миленко ВукиЛевиЛ. (Драгиша Милутинови!) син славом увенчанога песника Симе Милутиновића Сарајлије напрасно је умро 3. децембра о. г. код своје родбине у Панчеву, а погребен је у Београду па новоме гробљу, уз велико саучешће. „Београдске Новпне" поводом смртп овога врлога покојннка пишу ово: Дом Милутиновића задужио је много срнски народ. Дед покојников беше богат трговац у Веограду, који је за време првог устанка материјално помагао ствар српску, и кад она пропаде 1806. спалише му Турци цело имаље у Београду. Син му Сима Сарајлија с мачем у руци борио се у другом устанку, а пером својим прославио је ослобођеље Србије. Син му Драгиша беше човек племенита срца и душе, Лепо васпптан ва дому, добио је одлично изображење у Немачкој, и свршившп полнтехнику у Карлсрује, у Баденској, он је дуго времена био чиновник министарства грађевина, а за тим професор Велике Школе. Образован и начитан, а скроман до крајности, беше Драгиша Милутиновић, веома омиљен у круговима, у којима се кретао. Као професор био је одличан, а као књижевник написао је једну подужу студију о сликарству и једно дело о техници. Драгиша Милутиновић беше велик Србин. Он беше нежан муж и родитељ, а веран и искрен друг и пријатељ. Драгиша Милутиновић премпнуо је у 61-ој години својега живота, оставивши иза себе верну љубу и петоро незбринуте деце. Честитом Србину и родо-

љубу нека је светао спомен у српскоме народу! Вечна му памет! Лака му црна земља! У Старој Србији. | у Митрополит Дионисије.| Великом тугом бележимо, да је Рашко-Призренска . митрополит високопреосвештени г. Дионисије после тешког боловања преминуо у Господу 7. (20.) децембра о. г. у Сконљу. Смрт митрополита Дионисија је великп губитак за тамошње прилике православне српске цркве. Нека је високопреосвештеном митрополиту Дионисију лака земља н к-кчнаА памАТк !

Српеки богословеки лиетови. Источник духовни лист за црквенопросвјетне потребе српско православног свештенства у Босни и Херцеговини. Год. XIV. Уредник: Иларион РадониЛ јеромонах. Излази двапут и то половином и крајем мјесеца у Сарајеву. Цена на годину 8 К. на ј | 2 год. 4 К. Весник српоке цркБе лиет свештеничког удру. жења за хришћанску поуку и свештеничко усавршавање. Год. XI. Уредник: Никола Д. БожиЛ парох београдски. Излази у месечним свескама од 5—6 табака у Ђеограду. Цена на годину 12 К., на ј | 2 год. 6 К, на г | 4 год. 2 К. Адрес: „Весник српске цркве" Богословија — Београд. Просвјета лиет за цркву и школу. Год. XI. Уређује канцеларија министарства иросвјете и црквених послова. Излази у месечним свескама од 4 — 6 табака на Цетињу. Цена 6 К. годишње. Српски Сион недељни лист за црквено-просветне и автономне потребе српске православне митрополије карловачке. Год. X. Уредник: иротопрезвитер Јован ЈеремиЛ. Излази сваке недеље у Ср. Карловцима. Цена нагодину 8 К. за стране земље 10 К. Гласник далматиноке правоолавне цркве. Год. УШ. Уредник: протопр. Т>орђе ПоиовиЛ. Излази месечно на 1 табаку у Земуну. Цена на годину 6 Круна. Глаоник православне цркве у Крал,евини Србији. Орган архијерејеког сабора. Год. I. Уредник: Доброслав М. Ковачевић. Излази у месечним свескама од 7 — 8 табака у Београду. Цена: За цркве и манастире 15 динара, за свештенство и остале 12 дин., за учитеље основних школа 8 дин. Адрее: „Гласник" Богословија —- Београд.