Srpski sion

0 ^СКИС«

Год. XI.

т

НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРКВЕНО-ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛ1БНЕ ШПТРОПОЛИЈЕ КЛРЛОВАЧКЕ.

ВЛАСНИК: Њ. Светост Српски Патријарх Георгије.

УРЕДНИК: Протопрезвитер Јован ЈеремиЋ.

У Ср. Карловцима у недељу 7. јануара 1901.

ЗВАНИЧНИ ДЕО. ЈВегова Светост, православни Архиепископ Карловачки, Митроаолит и Патријарх сриски, Георгије БранковиИ, благоизволео је дана 25. де цембра 1900. г. руконоложити за презвитера јерођакона манастира Шишатовца Платона Радо ва н о вић а.

МИРОН 110 МИЛОСТИ БОЖЈОЈ СРПСКЕ ИРАВОСЛАЛШЕ ЕПАРХИЈЕ ПАКРАЧКЕ еии СЕСОГГ Австријско-императорског ордена гвовдспе крунс II. степена каваљер благочестивом и благовјерном клиру и народу богохраниме Епархије своје мир и благослов моли од свемогућега и милостивога Бога и Спаса Исуса Христа, а од смирености своје шал.е архипастирски поздрав и братско цјеливање. Цар њеки, опремајући у свијет сина свога, даде му његово крштено писмо, са печатом својим и опоменом, да чука то писмо и печат на њему, као очи своје, и као залог љубави очинске, а уједно и среће своје, јер само тим писмом и печатом, да ће моћи свагда и свуда доказати

царско порекло своје, а тиме и осигурати права којаму припадају као Сину цареву. Но царевић није послушао опомене, ни сачувао љубави очеве, него непромишљеношћу својом убрзо оштети и крштено писмо своје и на писму печат, и нађе се одмах послије те штете на мукама и невољи љутој. Нико без писма тога и печата да му призна порекло царско, нико да му даде права као сину цареву, и гријешника стаде савјест гристи са тешка гријеха свога, са непослушане опомене, са несачуване љубави добра Оца свога. Ражали се ипак Оцу на страдања чеда свога, смилова се и посла другога сина, најпослушнијега и најбољега, да исправи оштећено писмо оно и печат, и да поврати срећу и права непослушноме и неблагодарноме сину. Обрадовао се јако гријешник јадни великој милости очевој, и пао ничице пред посланика очева, благосиљао га, и дао му обећање, да ће од сада слушати сваку ријеч очеву, и чувати обновљено са псчатом писмо крштено, као светињу највећу.