Srpski sion

О тр. 866.

„огшдш

ОМОД,'

Бр. 52.

Божјем ваплоћељу и искуплељу рода људскога од греха и смрти и т. д. Ето за што је богословље у прапом смислу паука позитивпога карактера, која се иа широко користи не само методима ФилосоФскога карактера, него и методима позитивне науке са њеним експеримеитима и опитима, где је спољашњи. а особито унутрашњи опит, услов вше циа поп за свако религиозпо познање, а тим пре за прави религиозни живот! Н. Р.

ЛИСТАК. Белешке из црквено-школског и просветног живота. У Митрополији Карловачкој. (Његова Светост,) преузвишени господин патријарх Теоргије, служио је на дан Христова Рождества св. литургију у светоииколајевској саборној цркви Карловачкој. Вожићну посланицу Љегове Светости прочитао је у истом св. храиу архимандрит Ерушедолски г. Анатолије Јанковић. Његова Светост походила је, после Вожићњег празника, резиденцију своју у Даљу. Повратак 1Вегове Свегости очекује се сутра у понедељак. (Каижевни Одбор Матице Српоке) имао је у четвртак 20. децембра 1901. (2. јан. 1902.) свој редовни састанак под председншитвом А. ХаџиЛа, нредседника друштвеног. Његова Светост одобрава одлуку о оболелом питомцу Бориславу Поповићу, да се оставп у уживању стипендије ако поднесе редовно инсгрујисане признанице. Наприговоре српске црквене општине у Сенти у ствари питомца Драгића Каракашевића има се одговорити према стању ствари. Узнма се на повољно знање, да се књижевник хрватски г. Јован Храниловић у Новом Саду одазива позиву Књижевног Одбора и да се за Летопис прима известилаштва о хрватским књижевним нриликама. На жељу г. дра Данила Трбојевића у Земуну допуњује се извештај о прошлој седници а о његову рукопису ЈНто једобро?", да му је вра-

•ч __ I ћен на изричну његову молбу. Прежа упиту госп. Мише А. Поповпћа у Руми решава се, да у статистичком нрегледу свом изведе само опа места у аустро-угарској мопархији, где Срби живе и то без обзира на остале становнике. Позваће се госп. Нинко Седлар, да место нревода целе књиге „Међународно знање Крилова" начини за Летопис тек само приказ о тој књизи. — Прима се за Летопис дра Јована Радонића распра|а : „Романи по градовима Далмације за време Сррдњег века", изведена по књизп проф. Јиречка. — Не примају се за Летонис : Косте Шербановића „Песма" и „Ратна споменица", спис А. Г. Матоша „Морнс Баре"; и „Лирски покушаји" непознатог писца.

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. К. 72-1/603. из 1901, 168 2—3 С Т Е Ч А Ј. На парохију 6. разреда у Срп. Црњи омпм се расписује стечај. Компетенти нека своје прописно инструјисане молбенице нодиесу овој конзисторији надлежним путем до 3/16. Фебруара 1902. године. Из седнице енарх. конзисторије, држане у Темишвару 11. (24). децембра 1901. год. Председништво епарх. конзисторије твмишварске. С Т Е Ч А Ј. 166 з-з На место учитељице у Куману са платом у готову новцу 800 круна, у име паушала 25 круна, у име послуге 50 круна, са једним ланцем земље, огревом у натури или 48 круна у новцу станом у натури или 150 крупа у новцу и петогодишњим доплатком. Дужности су нрописане. Рок стечаја јесте 6 недеља од првог увршћења. Из седнице месног школског одбора држане 11. Новембра 1901. г. у Куману. Рада Милосављев председннк шгсол. одбора.

„Срдски Сион" излази сваке неделе на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Хер деговину на годину 8 круна, на по године 4 круне, а на четврт године 2 круне. За стране земље : на годину 10 круна. Из Србије прима претплату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројева 20 фиглира. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације шаљусе Администрацији а остали рукописи уреднишгву , Српског Сиона" у Карловце. За огласе, објаве и стечајеве нлаћа се 12 филира од једног реда ситна* слова. — Неплаћена писма се не примају. —Рукописи се не враћају.

Штампа: Српске Манастирска Штампарије у Ср. Карловцима. 1902. 19