Srpski sion

ћр. 12

| Јереј Георгије Јанковић парох у Бати преминуо је у 55. години својој 11. (24.) марта о. г. у Бати, а сарањен је еутра дан 12. (25.) марта уз велико оаучешће околног свештенства и осталог народа. У цркви на опелу опростио се са покојником — топлиж говором протојереј Корнелије Чупић нарох Сентандрејеки. Покојнпк је био иримеран и реван свештеник, те је био за то г. 1893 одликован дрвеним појасом и супституисањем за члаиа епар хијске Конзиеторије. Свештенпковао је 30 годива. Нека је честитом покојнпку и брату нашем Георгију Јанковићу лака земља и к*кчн<1А па/МАТћ. — рл | Јереј Јован Радмановић, парох Садиловачки у горњ. карл. дијецези, умрво је 17. марта о. г. у Садиловцу и сахрањен 19 марта уз многобројно саучешће народа своје и околних иарохија Покојник је рођен 1828. год., а рукоположен је 1851. од блаженоуп. епискоиа Евгенија Јовановића. Служио је од 1867. непрекидно као парох у Садиловачкој парохији. Био Је дугогодишњи члан Епархијске Конзисторије. Са своје искрености и честитости био је врло уважена личност на Кордуну. Са покојником онростио се у цркви дирљивим говором, парох Петровоселски Јово Трбојевић. Вјечна му п<шАТк!

Нове књиге. Душа и бесмртност. Написао Александар ЖиванввиИ, православни свештеннк, професор кати хета у кр. средњим заводима осјечким. Отштагапано из „Источнвка". Сарајево. 1902. Стр. 151. (велике осмине). Цијена 1 К п 60 пара; у платну увезано 2 К и 20 пара, с поштарином 2 К н 40 нара. Успомене из нашег народно-црквеног живота. Од дра Тодора МандиИа. Трећа свеска I део. У Новом Саду. Штампарија српске књижаре Браће М. Поповића 1902. Стр. 248.

Јавна благодарноет. Учтиво молим сву п. н. господ? и све корпорације које ми на губитку мог 11. (23.) марта о. г. у 55-ој годинп живота, а 30-ој одлпкова-ш свештеничке службе премииулог, доброг оца јереја ГЕОРГИЈА ЈАННОВИЋА, иароха батског, и суп. члана епарх. конзист. будимске» своје топло саучешће изразише, да п овим путем иаволе прпмити нзраз моје благодарности на кондоленцији одпосно на учешћу при опелу. Понаособ за дужност сматрам најучтивије благодарити високоиреосвећеној госиоди: АЕ. ч митрополиту дабробесанском Николају, дијецезану вршач ком Гаврилу, дијецезану будимском Лукијану и високопречасној АЕМ. конзисторији сарајевској на

брзојавним изјавама саучешћа, високопречасној го споди: Велимиру Недељковићу окр. протоггрезвитру будимском, Корнелу Чупићу, иротојереју — пароху сентандрејском, који је и надгробну реч изговорио и Адријану Станишићу, игуману грабовачком, пречасној господи: Стевану Чампрагу, конз. бележнпку будимском, Јовану Бешлићу, пароху чипском, Нпколп Пајпћу, адмпн. парохије р.-аљмашке и Доситеју Поповпћу, јерођакону и еппскопском економу, који су покојника опојали, и славним заступствима цркв. и иолитичке општине батске, која су нокојнпка до вечне му куће испратила. Уједно нека је још једанпут хвала свима и сваком од мојих драгих пријатеља и позпаника, који су ми у овом тужном случзју било којим начином саучешће своје изразили, Ја их молим, да се самном заједно моле Господу, да мплостпво прими и упокоји душу мога пок. оца, коме нека је вечна у.шомена у срп. правосл. црквп п народу, којима је 30 година поелужио. У Бати 15. жарта 1902. Иопред родбине: Јереј Д и м п т р и ј е Ј а н к о в и ћ, саветник срп. прав. АЕМ. конзисгорије сарајевске.

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ.

Бр. Е. К. 1-29. ех. 1902. 1-3 20 С Т Е Ч А Ј. За стално попуњење упражњеног мјеста иа роха у нарохији I. класе у Плашком и са њим скопчаног мјеста окр. иротоирезвитера протонрезвитерата Плашчанског расписује се овим стечај. Рок компетовању отвара ее до 25 априла (8. маја) 1902. године. Из сједнице Епарх. Коизисторије, држане у Плашком, 14/27. марта 1902. Михаилт> С Т Е Ч А Ј. 17 з-з На упражњсно место учитеља и учитељице на срн. нероисповедним школама у Срп. Пардању (торонтал). Плата је учитељу: за редовну школу 800 круна; за поФторну школу 80 круна; 2 ланца и 600П оранице, све терете учитељ плаћа; за паушал 10 круна; 2 хвата тврдих дрва за своју потребу и с -тан у нарави, а поред стана ноловина баште. Плата је учитељици: за редовну школу 600 круна; за поФторну школу 80 круна ; за паушал 10 круна; 1 1 ' п хват тврдих дрва за свпју потребу стан у на|)ави од једне собе и кујне и половина баште.