Srpski sion

Б р . 13

„ориски

СЖОН.в

1'тр. 211.

главној вароши острва — Никизвји (турски, Лефкош) и из три еиискоиије: у Пафосу, Китију и Киринији. Становиика има свега 200.000, од којих је 159.000 православних, 38.000 Турака, 2000 протестаната, 500 римокатолика и 500 маронита. Много је православна кипарска црква претрпела у пређашње доба, особито у почетку ХШ. века, за владе Хуга I. Лусињана, кад су готово сви Кипријоти морали били полатинити се. У П. половини XVI. века латини су били прогнати, и православна је вера опет успостављена била. Но од како су Енглези 1879. г. узели управу Кипра, православиа је црква поново подвргавана била разним и честиж неприликама како од стране рпмских тако и протестантских мисионара. Већом се безобзирношћу труде мисионари римски него протестантски. Средсгва којима се мисионари служе, то су она иста, којима се служи пропаганда у другим местима; а уз то при деловању код Кипријота, позивљу се још и на историјску прошлост, кад је острво било под латинима за време крстоносних ратова, и за тим иод Млечићима. Али уздајући се у свест кипарских архиеиископа, држимо, да ће рад пропаганда узалудан бити. ј Књижевни огласи.

ИГ АПОСТОЛИ -»■ ПРАЗНИЧНИ И НЕДЕЉНИ, КОЈИ СЕ ЧИТАЈУ ПРЕКО ЦЕЛЕ ГОДИНЕ ПРИРЕДИО прота Баоа Николајеви ^ћ. парох Ирилки С БЛАГОСЛОВОМ ТБегове Светости, ареузвишеног Господина Георгија, патријарха сршког. Цена брошираном — — — Г50 К везаном — — —■ — — — 2 00 " у сафијану — — — — — 2 50 „ За Србију броширано — — 2 Динара. Управа Срп. Манастирске Штампарије у Ср. Карловци. ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. С Т Е Ч А Ј. 21 х-з О бим се расписује стечај на уиражњено учитељско место српске вероисповедне мешовите школе у Ст. Врбасу. Плата је 410 К. у готовом новцу, за држање поФторне школе 80 К, 12*/ 2 ланаца — по 2000П — хвати ораће земље, на коју земљу учитељ све

терете како државне тако и општинске сам сноси, слободан стан, састојећи се из три собе, кујне, коморе, штале и т. д. и поред школе лежећи врт. У име зимског огрева добија изабрани учитељ угља колико му је нужно. Од погреба и парастоса по 2 К. Пет пута петогод. доплатак по 100 К. Уједно се примећује, да је просечна годишња аренда учитељске земље 900 Круна. Изабрани учитељ предаваће у оним разредима које му шк. одбор додели, а у своје знање ступа 1. сеит. ове године Дужности учитеља пронисане су шк. уредбом. Првенство имају они који се лично предетаве. — Рок пријаве је 5-/18- мај. —Молбенице ваља упутити иредседништву месног шк. одбора. Из седнице месног шк. одбора држане у Ст. Врбасу 24. марта (6. аирила) 1902. Месни школски одбор. Бр. Е. К. 129. ех. 1902. 2 — 3 20 С Т Е Ч А Ј. За стално попуњење упражњеног мјеста пароха у парохији I. класе у Плашком и са њим скоичаног мјеста окр. протопрезвитера прото' презвитерата Плашчанског раснисује се овим стечај. Рок компетовању отвара се до 25. априла (8. маја) 1902. године. Из сједнице Епарх. Коизисгорије, држане у Плашком, 14/27. марта 1902. Михашм, С Т Е Ч А Ј. 18 3-3 На упражњено учитељско место у Дињашу, овим се раснисује етечај. — Редовна плата учитељу је 800 круна, у име ноФторне школе 4 ланца ораће земље, ва коју учитељ порез и еквиваленат плаћа; за економску школу ако је за исту оспособљен 80 круна, за свој огрев 80 1.руна; за иаушал 20 круна. — Осим тога уживаће стан од 2 собе, кујне, коморе, шупе, штале и баште од 400 2 хвати. Изабраном учитељу спадаће у дужност шк. уредбом ирописане предмете у школи иредавати, децу у цркв. нојању обучавати, и недељом \\ празником при богослужењу у цркви појати. Рок стечају 6 недеља од првог увршћења. Молбенице са нужним сведоџбама, ваља слати на месни школски одбор. Из седнице месн. шк. одбора држане у Дињашу 10. (23.) марта 1902. год. Школски Одбор.