Srpski sion

О тр * 442.

Бр. 63. ех 1»902 65 1—3 НАТЈЕЧАЈ. За два учитељска мјеста у мушкој и једно мјесто у женској сриско-нравоелавној основној гаколи у Мостару. Рок 1. (14.) августа о. г. Дужности: Наставни рад, куда спада и обучавање дјеце у црквеном појању у оном разреду, који буде учитељу (учитељици) додијељен, а за мушкарце још и појање за пјевницом; све то према постојећим нронисима. Услови: Припадништво бос.-херц. или аустроугарско држављанство, вјероисповијест правословна, извј ежбаност у појању, оспособљење у којој српској препарандији у Аустро-Угарској. Нлата: учитељима К 1400, станарина и огрев К 160, свега К петнаест стотина шездесет, а учителЉци свега К. дванаест стотина шездесет Почетком сваке пете год. награда од 10% плате. Учитељи у 3. и 4. р добивају још по 40 К годишње за измјен. руковођење појања у цркви. Уз остале документе ваља послати и свједочанство о моралном и нолит. владању, издату од иолитичке власти. Молбеницу и прилоге ваља биљеговати. Уирава српско-прав. цркв.-шк. општине у Мостару, 24. јуна 1902. Владин повјереинк: С. Мандић. С Т Е Ч А Ј. 2-3 Пошто учитељско место, на срн. вероисповедној шесто-разредној мешовитој основној школи у Б. Бану није стално поиуњено, то се овпм отвара стечај. Са овим учитељским местом скопчана је годишња плата од 600 К у готовом новцу, 3 ланца ораће земље, на коју порез учитељ, а еквиваленат онштина плаћа, слободав стан по пропису, 4 хвата тврдих дрва. Ва поФторну школу од оншт. 34 К, а од пол. општ. 102 К 80 ф , за перовођство 40 К, при погребу где позван буде 80 фил . од иарастоса 80 фил., од венчања 80 фил . Осим тога законом и наредбама иронисани патогодишњи додатак од 100 К. Дужности учитеља ирописане су шк. уред-

бр. 26.

бом од 1872., осим тога дужан је учитељ у десној невници појати и децу у црквеном појању обучавати. Рок стечаја до 14. јула по ст. кал. кадаће се и избор обавити. Компетовати могу само они, који су и из мађарског језика оспособљени, место ће ново изабрани настунити 1. септ. по новом кал. Лична пријава и појање у св. цркви узеће се у обзир. Из седнице месног. школ. одбора, држане 3. (16.) јуна 1902. у Барањи Бану. Радослав Кућанчанин Роман Станковић перовођа председник С Т Е Ч А Ј. 5! з-з Поново се расписује стечај на једно упражњено учитељско место на вероисповедвој школи у Осеку, с којим је скопчана годишња плаћа од 1200 кр. и станарина од 288 кр. Од нарастоса и ногреба, где иозван буде, има 2 круне. Учител Ие уживати и иетогодишњи доилатак од 100 круна. Изабраном учитељу спадаће у дужност, да предаје у оним разредима, које му школски одбор одредио буде, све оне предмете који су школ. уредбом прописани; затим школ. децу у певању како црквених тако исто и световних дечјих и патриотских српских песама. учити, те с децом свецем и недељом каталог држати и при сваиом богослужењу за певницом појати. Ваљано инструјисане молбенице ваља овом председништву уиутити до Илиња-дне о. г. Г. г. учитељи, који су зимус на ово место комнетовали, ако и еад реФлектују на њ; нека то изволе овом председништву јавити. Ако би изабран учитељ био још вешт и ноталном иевању те се могао примити коровођства у основати се намеравајућем друштву навачком, могао би рачунати на пристојну на граду за то. Изабрани учитељ имаће своју службу овде безуеловно 1. Септембра о. г. по нов. наетупити. У Осеку 10./23. Јуна 1902. Председништво школског Одбора. Ове речи које су кур8ивом у овом стечају штампане случајно су изостаде при нрвом и другом пубднковању овога стечаја. Ур.

рОРП ОЕИ С ИОВ*

„Српски Сион" излази оваке неделе на целом тазаку. Цена му је : За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годану 8 круна, на по годше 4 круне, а на четврт године 2- круне. Зд стране земље : на годину 10 круна. Кз Србије прика претплату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви 20 филира. Дретплата, оглаои, отечајеви и рекламације шаљу се Администрацгји а остали рукоииси уредништву „Српског Сиона" У Карловцв. За огласе, објаве и стечајеве илаћа се 12 филира од једног реда ситнм слова. — Неплаћена писма се не примају. — Рукописи се не враћају. Штанпа : Српоке Манавтироке Штампарије у Ср. Карловцима. 1902. 364.