Srpski sion

с?

лСКИС и

Год. XII

Број 34

НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРНВЕНО-ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРЛ20СЛАВНЕ ШИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОВАЧКЕ

ВЛАСНИК Њ. Светост Српски Патријарх Георгије

УРЕДНИК Протопрезвитер Јован Јеремић

У Ср. Карловцима у недељу 25. августа 1902

ЗВАНИЧНИ 4 ЕО.

Наредба Св. Архијерејског Синода у погледу једнообразноети у начину истављања извода матичних. Аа М. 407. ех 1900./Син 38. ех 1902. Чесњејгиој архидијецезанској конзисшорији у Карловцима. Ради једчообразности у начину истављања извода из матица кргатених, венчаних и умрлих, налази Св. Архијерејски Синод у смислу своје одлуке од ниже обележенога дана под горњим бројем наредити чесњејшој истој, да учини сходно расположење, да се изводи из матица крштених, венчаних и умрлих имају издавати тако, да буду потнуно једнаки са самом матицом; према том ако је матица вођена црквенословенским језиком оида и извод мора бити тако истављен, а ако се води српским језиком, онда и извод мора бити тако истављен. 0 том се чесњејша-иста знања, управљања и извршења ради извештава с тим, да је иста оваква наредба упућена и оста-

лим епархијским конзиеторијама ове митрополије. Овим је решен и тамошњи поднесак од 28. марта 1.900. Бр. К. 136.1143. Из седнице прав. срп. св архијерејског синода, држане у Карловцима дне 5. јула 1902. године. Георгије с. р. Патријарх.

Наредба Св. Архијерејеког Синода, којом се забрањује еветовњацима да држе говоре у цркви. А<1 78./Син. зап. ех 1902. (Свима еиархијским конзисшоријама) Пошто је св. архијерејском синоду дошло до знања, да се у свима енархијама тачно не обдржава чесњејшо-истој у своје доба саопћена наредба св. синода од 29. марта 1899. бр. М. 23. ех 1898.|Син. 8. ех 1899., којом се забрањује световњацима да држе говоре у цркви — то се овим ноново упућује чесњејша-иста, да строго води бригу и надзор о том, да се горња наредба (забрана) ни у једном делу не прекорачује.