Srpski sion

О тр . 658

„ОРПСКИ СИО

Б р . 39.

Бр. 32 вх 1902. 134 1 — 1 С Т Е Ч А Ј. Овим се расписује стечај на новоустановљено учитељичко место срп. вер. школе у Фенлаку. Плата је учитељици 600 круна, слободан стан за сад од 1 собе и кујне и норед школе врт од 400П хвати. У име огрева 2 хвата тврдих дрва. Дужности су проиисане школском Уредбом од 1872. год. Рок стечају је 10 дана од увршњења његовог. Изабрана учитељица има своје место 13. (26.) Октобра заузети. Из скупштинске ванредне седнице држане у Фенлаку (Рбп1ак, Тешев. те&уе) 8. (21.) Септ. 1902. године. Душан Которач Матија Адамовић учитељ и перовођа председник Аа Ш. С. 389. 390. и 891./531. ех 1902. 136 1—3 С Т Е Ч А Ј. Ради попуњења проФесорског места за педагогијске науке: педагогику са повесницом педагогије, дидактику и методику са практичним вежбањем у срп. учитељичкој школи горњокарловачкој расписује се стечај. Изабраном проФесору спадаће у дужност предавати горе наведене науке а по околностима и други који предмет тако да испуни седмично 20 часова. Са истим местом, ако је изабрани за горњу струку потпуно оснособљен гимназијски или препарандијски проФесор, скопчана је годишња плата од 2000 круна и станарина од 200 круна, после сваких пет година успешне проФесорске службе годишњи доплатак од 200 круна, а после 30 годшна службовања мировина у износу постигнуте плате. Ако је постављени без прописане потпуве квалиФикације имаће плату од годишњих 1600 круна. На ово место могу компетовати они Срби или Српкиње православне вере, који су стекли оснособљење за предавање горе поменутих наука у којем свеучилишту или у којем вишсм педагогијском заводу или те науке у тим заводим а

слушали; али првенство имају оснособљени за горњу струку гимназијски или препарандијски проФесори. За случај, ако такових компетената не би било, имаће дотични постављени за годину дана иоложити озпит за проФесорско оспособљење. Оснособљени про®есор ће се у смислу школске уредбе сматрати за две године дана службовања као привремено постављен, а суплент се у опште поставља у привременом својству. Молбенице своје, којима се имају приложити: крсни лист, сведочансто о свршеним наукама, сведоџба о досадањем службовању и сведоџба о религиозно-моралном и политичком поведењу — ваља да компетенти поднесу потписаном председништву најдаље до 25. октобра (7. новембра.) 1902. године. Из седнице срп. прав. нар. школског савета држане у Карловцима, 13. (26.) септембра 1902. године. Преседништво срп. прав. нар шкодског савета. С Т Е Ч А Ј. 133 2-2 Расписује се стечај на једно стиаендијско место из закладе пок. Јефте Михајловића Јан ковог. Стипендија састоји се из годишње 600 круна, коју своту питомац у месечним оброцима унапред прима. Проситељи стипендије имају своје молбенице поткрепити: 1. Сведоџбом, да су православне вере, од срп. православних родитеља у Сомбору рођени или да су им родитељи најмање 10 година у Сомбору живели. 2. Сведоџбом о примерном владању. 3. Сведоџбом о положеном испиту зрелости. 4. Сведоџбом, да су телесно потпуно здрави. 5. Сведоџбом о свромашном стању. Рок стечаја траје до 20. Октобра т. г. по новом календару. Молбенице се имају до одређепог рока потписатом поднети. У Сомбору 1. Октобра по нов. кал. 1902. Љубомир Купусаревић Окр. протопреввитер Сомборски и потпредседник управ. Одбора аакладе ЈеФте Михајловића Јанковог.

„Српски Оион" излази сваке недеде на целом табаку, Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годнну 8 круна, на по године 4 круне, а на четврт године 2 круне. За стране земље : на годину 10 круна. Ив Србнје прида претплату књижара В. Валожића т Б еограду. Поједини бројеви 20 филира. Претплата, оглаои, стечајеви и рекламације шаљу се Администрацији а остали рукописи уредништву „Српског Сиона" у Нарловцв. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 12 филира од једног реда ситних слова. — Неплаћена писма се не примају. —Рукописи се не враћају. Штанпа: Српоке Манаотирвкв Штампарије у Ср. Карловццма. 1902. 524 .