Srpski sion

Отр. 754

„СРПСКИ сион«

В р . 45.

С Т Е Ч А Ј. 162 2-8 Решењем сл. Еиарх. Школ. Одбора Бачког бр. 2148./416. ех 1902. и закључком месног школског одбора од 29. окт. (11. нов.) о. г. расгшсује се стечај на друго учитељско место при ново отварајућој срп. прав. вероисповедној школи у општини Каћу енархији Бачкој. Плата је учитељска 800 круна у готовом, 80 круна за повторну школу, 96 круна за огрев и 20 круна за писаће потребе као и слободан стан од две собе, шталом, шупом, подрумом и баштом, осим тога законом и наредбама проиисани петогодишњи додатак од 100 круна годишње. Дужности су му школ. уредбом од 1872. год. ирогшсане, при сваком богослужењу дужан је у цркви појати и децу цркв. појању обучавати. Ваљано снабдевене молбенице имају се ме сном школском одбору слати. Рок стечаја траје 6 недеља од првог увршћења у Срп. Сиону. Из седиице месног школског одбора држане у Каћу 29. октобра (11. нов,) 1902. год. Жквојин М. Сенћанин Василије Вуковић перовођа. парох и пред. Шк. Одб.

Бр. 59./1902. 159 3—3 С Т Е Ч А Ј. Расписује се стечај на мјесто једнога пјевчике код православне српеке цркве у Ријеци. Иште се да знаде барем све осмогласно пјеније, које је нужно за вечерње, јутарње и литургијско богослужење о неђељама и благданима, и да има лијеп и угодан глас. Мјесто ово може добити само ученик гимназије, православни Србин, који би узгред ође и гимназију свршавао, а који је добра владања и у школи добро напредује. Који зна и нотално појање, па можда још и који инштруменат, има првенство. Награда ће му бити 40, па евеитуално, према способности, и 50 круна мјесечно. Ако се у ово доба године, пошто су већ школе отпочеле, не би нагаао можда гимназиста за ово мјесто, може бити примљен и онај, који не би похађао гимназије; али тај само привремено, до конца Августа 1903. године. Инштруирану молбеницу ваља поднијети потписаном предсједништву до божићњих поклада о. г. У Ријеци 12. (25.) Окт. 1902. ПредседЕшштво срп. прав. цркв. општине.

ДРУГИ ОГЛАСИ шшжпшжшттишшшппж х шпппшипшпиппшж

и X и и и и

Шаљем свој Илустровани Ценовник од свих могућих Црквених Утвари за Срнске православне Цркве, као: Одежда, Барјака, Неба, Рипида, Кандила, Полелеја и Целпваћих Икона и свих сиадајућих предмета Црквених Утвари. Моју искључиво Хришћанску нозлатарску радионицу сопствену, препоручујем за израђивање свих могући Црквени послова, као: Нови Иконостаса, Тронова, Христови

БЕСПЈ1АТН0!

и и и

Гробова, Певница, Столова и оправке старих послова, Све горе поменуто добија ее еамо код мене уз незамишљено јефтину цену. Зато умољавам да моју радњу у еопетвеној вашој кориети не обилазите. Многобројна признаља и сведоџбе, као и моја од 20 година постојећа радња, јамче

за солидну и поштену израду. ^ С одличнпм ноштовањем

ш и и и\

161 2-8

Л У Ј Т III хришћанско-позлатарска радионица и стовариште свију срп. прав. цркв. утвари НОВИ САД Дунавска улица код „Златног Крста" број 15.

к $1 и и и и и и и и и и и и и и

иииииииииииииииииихииииииииииииииииии „Српски Сион" излази сваке неделе на целом таза&у. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 8 круна, на по годиие 4 круне, а на четврт годтше 2 круне. За страие зе«ље ; аа годину 10 круна. Из Србије ирима претплату књижара В. Валожића у Београду. Појед ини бројеви 20 филпра Иретплата, оглаои, стечајеви и рекламацаје шаљу се Администрацији а остали рукописи уредништву „Српоког Сиона" 7 Карловце. За огласе, објаве и стечајеве ллаћа се 12 филира од једног реда ситниј слова. — Неилаћена нисма се не примају. —-Рукописи се не враћају.

Издање и штампа: Српокв Манаотнроке Шгампарије у Ср. Кгр 1ззцаи1, 1 .932 . 600,