Srpski sion

Год XII

Број 50

НЕДЕЉНИ ЛИСТ ЗА ЦРНВЕНО-ПРОСВЕТНЕ И АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ СРПСКЕ ПРАВОСВЛВНЕ ЖИТРОПОЛВЈЕ КЛРЛОВЛЧКЕ

ВЛАСНИК Њ. Светост Српски Патријарх Георгије

УРЕДНИК Протопрезвитер Јован Јеремић

У Ср. Карловцима у недељу 15. децембра 1902

ЗВАНИЧНИ ДЕО.

Љегово Високоиреосвештенство Господин Епископ Пакрачки Мирон НиколиЛ благоизволео је дана 6. (19.) децембра о. г. рукоположити протођакона МитроФана Рајића за ирезвитера (синђела). Његово Високопреосвештенство Господин Епископ Бачки Митрофан Шевић благоизволео је рукоположити свршенога богослова Милана

Вукосављевића пз Беочина дана 6. (19.) децембра о. г. за ђакопа, а дана 9. (22.) децембра за нрезвитера, који је консисторијалним решењем одређен за личнога помоћника у Мошорину. Његово Високопреосвештенство Господин Епископ Будимски Лукијан Вогдановип благоизволео је јереја Исидора Бошњака, пароха у Мађар Боји, одликоватп црвеним појасо.%.

ИЗВЕШТ А Ј О РАДУ ШНОЛСКОГ САВЕТА од 1890.—1901. год. Поднесен срп. прав. народно-црквеном еабору год. 1902. (Наставак.) Православне српске учитељске школе. У почетку 1890Ј1. школске године постојале су дие православне српске веро* исповедне учитељске школе, у Сомбору и у Горњем Карловцу. У обе ове учитељске школе слушали су науке мушки и женске. Школе су дакле ове биле мешовите, а у свакој је било по три разреда, а после свршеног трећег разреда принравници и приправнице су полагали испите за учитељске осаособљење.