Srpski sion

СЈ-ге. 128

»СРПСКИ СИОН'

В р . 4,

ДРУГИ ОГЛАСИ

МИХАИЛО БЛЖШКОВИЋ дипломисани сликар у Суботици (Бачка), Егдо ика 66. »гаш. Одликован о .више златних хледалија. и почасних диплома Израђује сваковрсне наруџбиве у сликарско-живоппсној молерској струци и разних позла1.ивања. Израђује пконостасе, резидбе, позлату и уметпичке иконе аа иконостас. Бојадише (молује) цркве изнутра по стилу. Мерморише са гипс мермером (Ч1исо). Кречи торњеве и цркве с поља са смесом, коју киша спрати не може. Иозлаћује тороњске крстове са цравим златом, без да скелу употребљује. Пзрађује иланове, цртеже и увеличава их. — Сликарске декоративне и златареке послове израдио је досада осим рим. катол. цркви и 10 српских православних цркава, од којих ће да спомене само: Ст. Кањшки, Суботиди, Ђали и у Турији, а тако исто уиутарње укратавање и малање врата и прозора у новон двору Његове Свет сти српског п?тријарха у Карловцима. — 0 досадашњим радовима својим раеиолаже са најповољнијим сведоџбама и препорукама од виеоких лицч и првосвештеникз, која стоје у свако доба сваком на расположењу. — На 8ахтев шаље планове и прорачуне о сваковрсвим црквеним декоративним пословима. Располаже са свима приборима за радове у висини. Све горње радове обавља по најумеренијој цени. — Од потребитих пркв. општина прима наруџбине и на одплату у оброцима на више година. — Иконе за иконостасе на платну уметнички израђене: 240 ст. високе 140 ст широке од 160 — 240 круна, 180 ст. в. 120 ст. ш. од 100 — 160 круна, 88 ст. в. 55 ст. ш. од —116 круна. — Сиромашнијим општинама 20°/ 0 попуста даје. 8 2-23 Адреса: В1а8кОУ1С8 Ва1оп МШа1у, ВгаћаЉа. Ег<1б и1га 66. 82.

I I » I I I I I I Џ I I I

ш

ЗВ0Н0ЛИВНИЦЛ И ФШИКЛ ГВОЗДЕНИХ КОЗА ЗА ЗВОНА АНТОНА НОВОТНИЈА

ТЕМИШВАР'

>АБРИ1Л;И

ирепоручује се — са гаранци^ом на више година — за израду нових звона и за преливање пукнутих звона у свакој величини, као и за целокупно хармонично удешено звоњење, провиђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се звона по вољи и лако могу кретати, ако би се на једном месту излунало, чиме се звона сачувају да не пукну. Особито препоручујем од мене изнађена и много пута одликована патентирана са отвореним одушкама прови^ена звона, ""ИЧ! која су у горњем делу — као виолина — са отвором у виду Фигуре 2 провиђенаи зато имају дуготрајнији, сназкнији и дубљи звук, него звона ио старој системи прављена, тако да се овако једно патентирано звоно од 327 килограма изједначује са звуком других по старој системи ливених звона од 408 килограма. Даље препоручујем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; звона или шоље за оатове од метала; прављеае старих звона са крунама од кованога ГВ0ж |а. — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готових на стоваришту. 4—25 ех 1903. Илустроваки ценовници и прорачуни трошка бесплатно и Франко. На миленарској земаљској изложби у Будимпешти 1896. награђена са великом миленарском медаљом.

„Орпски Сион" излази сваких 15 дана на 2 цела табака. Цена му је: За Аустро-Угарску, Восну и Хердеговину на годину 8 круна, на но године 4 круне, а на четврт године 2 круне. З а стгане је«ље : на годшп 10 круна. Поједиви бројеви 20 филира. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације у року од 15 дана шаљу се Администрацији а остала рукониси уредништву „брпског Сиона" у Нарловцв. За огласе, објаве и стечајеве нлаћа се 10 рлира од једног реда ситних слова. — Ненлаћена писма се ве нрииај .у. — Рукописи се не враћају.

Издање и штампа: Српоке Манаотироке Штампарије у Ср. Карловцима. 246. 1903