Srpski sion

ЗВАНИЧАН ЛНСТ ЗА ЦРКВЕНО-АВТОНОМНЕ ПОТРШ И ЈЕРАРХИЈСКО-ЦРКВЕНЕ СТВАРИ СРПСКЕ ПРДВОСЛАВИЕ ШИТРОПОЛИЈЕ ЖАРЛОВ.ЈЛКЕ. ВЛАСНИК ■ ' .-у УРЕДНИК Њ. Светост Српски Патријар Георгије Протојереј Димитрије Руварац У Ср. Карловцима у четвртак 15. маја 1903.

Год. XIII * 9—'

Б рој 9 —*—■

ЗВАНИЧНО. Рукоположени: Његово 15исокопреосвештенство Г. Епископ горњо карловачки Михаил, благоизволио је свршеног богослова Петра Рагаету дана 14. априла 1903. рукоположити за ђакона, а дана 15. априла 1903. за презвитера; а свршеног богослова Милана Басарића дана 19. анрила 1903. за ђакона а дана 20. априла 1903. за презвитера. Први је постављен за сист. капелана у Плашком, други за администратора парохије у Лучанима. Његово Високопреосвештенство Г. Еиископ Будимски, као администратор епархије Темишварске, Лукијан, благоизволио је свршеног богослова Стевана Ђурковића, који је потврђен за пароха у Арадгају, рукоположити у Темишвару у вознесенској цркви дана 25. марта 1903. за ђакона, а дана 30. марта за презвитера.

НЕЗВАНИЧНО Автономија. Д. Р. ' (Наставак.) И ако је IX. зак. чл. од 1868. важио и за православне Србе и Румуне у Угар-

ској, Румуни већ 28. Маја 1869. до^оше до свог потпуног организационог статута; дочим Срби до^оше 27. Маја 1871. до привременог уређења митрополијскоцрквеног и народно школског савета, 29. Маја 1871. до привременог уре^ења епархија, и то тако непотпуног и погрешног, да му нема равна уређења у Европи, 29. Маја 1871. до ивборног реда за народно-црквени сабор, а тек 14. Маја 1875. до саборског устројства. И дочим Румуни по свом организационом статуту дођоше до права да им епархијске скупштине бирају епископе, а сабор митрополита, да држе саборе без кр. повереника, до уређења архијерејског синода и да против решења њихових највиших власти нема апелате на државну власт или круну, и за све те тековине не утрошише више од 6 недеља; Срби ево од 1868. до данашњег дана не само да не дођоше до уређења архијерејског синода, до статута за избор митрополита-патријарха, о избору владика да и не говоримо, него по поменутом устројству не могу сабор држати без кр. повереника, који у њима играју све-