Srpski sion

С тр . 510.

СРПСКИ

сион

„Православно Морално Богоеловље" пређе »Православна Моралка« друго прегледано издаве иврадио Сава ТеодоровиЂ, проф. у кр. реал. гимназији у Земуну. — Ова књига је нарочито удешена за средње школе, те је одобрена и проппсана за уџбеник у свима средњим заводима у Карловачкој Митрополији, одлуком Св. Архијерејског Сииода Карловачке Митрополије од 29. марта 1899. Врој М. 50 /Син. 18. ех 1899. Као такову примила ју је и Вис. кр. Земаљска Влада у Загребу, па ју преиоручила као школски уџбеник у свима средњим заводима у Троједници, одлуком својом од 22. септембра 1899. Број 14.665. ех 1899. (одел за богоштовље и наставу). Осим тога и Високосл. срп. нар. Школски Савет решењем својим од 4.|16. септембра 1899. Број 326 |262. ех 1899. прописао је исту књигу као уџбеник у свима срп. нар. вероисповедним мушким и женским препарандијама. Поред своје школске употребе, ова је књига згодно помоћно средство и за парохијско свештенство, особиго нри саетављању црквених беседа и моралних поука, због чега је скоро од свију преч. консистор^ у онсегу Карловачке Митрополије, као и од впреосв. г. г. срп. православних Митрополита и Епископа у Босни — Херцеговини, Далмацији и Краљевини Србији свештенству топло препоручена. Цена је књизи, која износи 14 штампаних табака вел. 8° 2 Круне (2 дин. 80 п. дин.), а може се добити за готов новац или уз поштанско поузеће (рег №асћпаћте) у Земуну у писца. Књижари имају 25^ рабата.

■»- ЛИТУРГИКА ЗА ПРАВООЛАВНЕ УЧЕНИКЕ ОСНОВНИХ ШКОЛА САСТАВИО учитељ новосадски. Друго умножено издање. Ова је књига готова и може се добити у потиисаној штампарији. Исту књигу одобрио је св. Архијерејски Синод. С тога молимо да се поручбине шаљу на потписану штампарију. Цена је књизи 50 потура. Књижарима, школским одборима и г г. учитељима, дајемо уобичајени књижарски попуст. Српска Манастирска Штампарија у Ср. Карловцима.

Изашла је из штампе моја књига ЗБОРНИК ПРППОВЕДИ, у коме су омилије од друге недеље после Духова, па за све недељне дане редом до недеље Закхејеве. Књига износи 292 стр. повеће осмине, на одабраној хартији, и стаје 4 круне. Може се добити у мене (Вис1аре81, IV. Уасм и 1. 66 , и у Срп. Манастирској Штампарији у Ср. Карловцима. Др. Вл. Димитријевић парох. ЗВАНИЧНИ~ОГЛАСИ. Врој 381./II. 1903. 74 1—2 С Т Е Ч А Ј. Овим се отвара стечај на једно упражњено место привременог учитеља на овомесној српској вероисповедној основној школи. Годишња плата је учитељу 1000 круна и 200 круна за сганарину, и осим тога за случај сталног наименовања седам пута петогодишњи доплатак по 100 круна. Учитељ је дужан предавати школском уредбом прописане предмете у оном разреду, у који од месног школског одбора одређен буде, а осим тог спада му у дужност, да на свима богослужењима у цркви иоји. Изабрани учитељ сматраће се привременим све дотле, док се сталност паралелке не утврди а деФинитивним ће постати онда, када на препоруку месног школског одбора буде од Високославног Школског Савета декрет добио. Компетенти пека се обрате својим ваљано и прописано снабдевеним молбеницама за три недеље од првог уврштења овог стечаја потписаном председништву. Из седнице школског одбора, одржане у Земуну, 22. августа (4. септембра) 1903. године. Тоша Марковић Па^о Николић перовођа. иредседник. Д Р А Ж Б А. Управа Манастира Беочина иродаваће дана 11.Ј24. Септембра о. г. у 2 часа ио подне од своје овогодишње шумске сече око 22 јутра. Дрва су растова и букова за техничку унотребу. Жаобина 50 круна по јутру. Признају се и нисмене понуде. Управа. Манастира Беочина.