Srpski sion

ЗВАН0ЧАН ЛИСТ ЗА ЦРКВЕНП-АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ И ЈЕРАРХИЈСКО-ЦРКВЕНЕ СТВАРИ СРПСХЕ ПР1ВОСЛАВНЕ ИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОВАЧКЕ.

ВЛАСНИК Њ. Светост Српски Патријар Георгије

УРЕДНИК Протојереј Димитрије Руварац

Ј Ср. Карловцима у понедеоник 15. -ажеуета 1903.

ЗВАНИЧНО.

Н а р е д б а срп. прав. нар. школекога еавета упућена архидијецезанеком и оеталим школеким одборима у предмету полагања предујма приликом одређења вођења иетраге.

А(1 Ш. С. 619 ' ех 1902 226. ех 1903. Одлуком евојом од нижеозначеног дана и под горњим бројем, а е обзиром на потребу сузбијања неоснованих и немотивираних тужаба и пријава против појединих срп. нар. учитеља и учитељица, као и с обзиром на актуалност и целисходног решења самога питања, — изрекао је овај школски савет, да су у тој прилици, где епархијски школски одбор одреди истрагу у каквом предмету услед тужбе, пријаве или молбе односне странке, ради омогућења истраге, дужне те исте странке претходно уплатити одређену своту, као предујам, ради подмирења путних трошкова

и дневница повереника и евентуално других готових издатака и да се такви предујмови не могу издавати и узимати из благајнице дотичпе цркв. опћине. Кад се ова одлука односно наредба славном епарх. школском одбору знања и управљања ради саопћава, уједно се славно исти позива, да горњу одлуку срп. прав. црквеним опћинама својега подручја, знања и управљања њихова ради обнародовати изволи. Из седнице срп. прав. нар. школског савета, држаее у Карловцима 2!). јула (11. августа) 1903. године. Георгије с. р. Патријарх.