Srpski sion

Год XIII

Број {8

ЗВАНИЧАН ЛИСТ ЗА ЦРКВЕИО-АВТОНОМНЕ ПОТРЕБЕ И ЈЕРАРХИЈСКО-ЦРКВЕНЕ СТВАРИ СРПСКЕ ПР1Б0СЛЛЗНЕ ШИХРОПОЛИЈЕ КАРДОВДЧКЕ.

ВЛАСНИК Њ. Светост Српсни Патријар Георгије

УРЕДНИК Протојереј Димитрије Руварац

Ј Ор. Карловцима у уторак 30. септембра 1903.

ЗВА НИЧ НО. Произведени и рукоположени. Његова Светост Преузвишени Г. српски Патријарх Георгије, благоизволео је 8. (21.) о. м. произвести сингела др. Августина БошњаковиЛа, за протосингела, поверивши му управу ман. Хопова. Његово Високопреосвештенство Господин Епископ Бачки Митрофан .Шввић благоизволео је у храму св. три Јерарха у Новом Саду дана 28. августа (10. септембра) о. г. свршенога богослова Теодора МилиЛа рукоположити за ђакона, а дана 30. августа (12. септембра) за презвитера, који је одређен за администратора парохије у Јегри. ЕБегово Високопреосвештенство Господин Епископ Бачки Митрофан ШевиА благоизволео је у храму вазнесенија Господњег у Горњем Ковиљу дана 8. (21.) септембра о. г. рукоположити свршеног богослова Павла Тавриловића за ђакона, а дана 9. (22.) септембра о храмовној слави у Ковиљ-Сент-Ивану за презвитера, који је одређен за личног помоћника пароху у Горн>ем Ковиљу.

Н а р е д б а срп. прав. нар. школекога еавета, упућена архидијецезанеком и осталим епархијеким школеким одборима у предмету пропиеа књижице: „Библијека повеет етарог и новог завета" од проте Јов. Бороте за уџбеник у ерп. нар. осн. школама. 314.

А<1 Ш. С.

340.

ех 1903.

Његова Светост преузвишени госп. Георгије, патријарх српски, на темељу одлуке православног српског св. архијерејског синода бр. М. 175.|Син. 25. ех 1899. одобрио је нод бр. М. 192. ех 1903. за уџбеник у српским вероиеповедним основним школама књижиду под натписом: „Библијска повест старог и новог завета, за основну школу нанисао прота Јован Борота". (Издање Српске Манастирске Штампарије у Карловцима, цена 30 потура), па је услед тога одлучио овај школски савет у седници својој од нижеозначенога дана и под горњим бројем горе одобрену књижицу као уџбеник за српске вероисповедне основне школе прописати и о томе славно-исти знања и даљег расположења ради известити с тим, да се горесаоменути уџбеник већ почетком 1903Ј4., школске године има у подручним срн. нар. основ.