Srpski sion

р

ЗВАНИЧАН ЛИСТ ПРАВОСЛАВНОГ СРПСКОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ СИНОДА ШИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОВАЧКЕ ЗА ДУХОВНЕ, ЦРКВЕНЕ И ЈЕРАРХИЈСКЕ СТВАРИ.

У Ср. Карловцима у четвртак 15. априла 1904.

Извештај

о седнидама ев. Архијерејеког Синода, држаним у Карловдима од 27. новембра до укључно 1. децембра 1903. год. У 22. броју „Српскога, Сиона" од 1903. донели смо опширно тачно извешће о отварању св. синода и обећали смо, да ћемо и о раду св. синода у своје време донети потребно извешће. Извршујућн ово, доносимо сада извегаће о раду св. синода. Св. архијерејски синод поднео је Њ. Величанству путем преузв. г. кр. уг. министрапредседника најнонизнију адресу верности и оданости. Акт, овај, који је саопћен брзојавно преузв. г. министру-председнику гласи овако: П Н). Ексцеленцвји грофу Тиси кр. уг. министру-председнику, Будимпешта. Прав. срп. архијерејски синод сакупљен у данашњој седници ради избора енископа темишварскога и решава%а осталих у делокруг му спадајућих предмета, усуђује се ире свега путем Ваше Преузвишености подастрти Његову царском и апостолском краљевском Величанству изјаву своје непоколебиве поданичке верности и привржености и синовље захвалности на превишњој Дозволи за сазив архијерејскога синода као и иа превишњем поверењу и изванредној влада-

лачкој милости, што је Његово Величанство овога пута најмилостивије благоизволило мимоићи изашиљање кр. повереника. Архијерејски синод ће неуморно уложити труд, да и овом приликом, и на делу иокаже своју на.јдубљу захвалност и одговори интенцијама Његова Величанства а за добро престола, цркве и отаџбине. С поштовањем молимо, да Ваша Преузвишеност изволи ово на подножје превишњега престола положити." Ову изјаву иоданичке верности, оданости и захвалности благоволило је Његово Величанство милостиво примити, као што се види из отписа преузв. г. кр. уг. министра-председника, обна= родованога у 23. бр. „Срискога Сиона" пр. год. (стр. 707.) По обављеном призвању Св. Духа, обављен је одмах избор прав. српскога епископа темишварскога и изборни инструменат предан Његовој Светости г. патријарху ради даљега прописнога отирављања и презентације изабранога лица Његову Величанству. У седницама од 28. новембра до 1. децембра, у којима су под председништвом Његове Светости господ ;на патрајарха учествовала такође сва впреосв. господа епископи, донесене су одлуке у осталим предметима, који су дотле стигли св. синоду.