Srpski sion

ЗВАНИЧАН ЛИСТ ПРАВОСЛАВНОГ СРПСКОГ АРХЛЈЕРЕЈСКОГ СННОДА МИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОВАЧКЕ ЗА ДУХОВБЕ, ЦРКВЕНЕ И ЈЕРАРХИЈСКЕ СТВАРИ.

У Ор. Карловцима у суботу 31. јулија 1904.

ЗВАНИЧНО. Његова Светост, Преузвишени Господин Гворгије, натријарх српски, благоизволео је декретом од 7. (20.) јула о. г. поетавити ректора богословије, протопрезвитера ставроФора Јована Вучковића, за иривр. уиравитеља православног срнског богословског семвнара, који се на основу штатута, установљенога у седници св. архијерејског Синода од 1. (14.) децембра 1903 , почетком 1904/5. школ. године у Карловцима отвара. Његова Светост, Преузвишени Господин Георгије, патријарх српски, благоизволео је декретом од 7. (20.) јула о. г., а сиоразумно са иреосвећеном госиодом епископима, поставити за привременога проФесора у православном српском богословском училишту у Карловцима, патријарашког протођакона дра Викентија В у ј и ћа.

НЕЗВАНИЧНО.

Ј

Евгеније Јовановић еписргоп гса.рлххпга.тсхси: о д 1839. — 1854. д- рУ „Поменику " г. Милана Та. Милићевића, налази се на стр. 205—208. у кратко

напиоан животопис Евгенија Јовановића, еиископа карлштатског. Како ми имамо ошпарнији животопис Енгенијев, што га је он сам нанисао на немачком језику 28. Децембра 1837.; то ћемо га по њему навести до тога доба, а од тога доба но другим изворима. Исти је животопис Евгеније нанисао тадашњем епископу будпмском Пантелејмону Живковићу, и то поводом сумње, да га новоизабрани митрополит Стеван Станковпћ не ће хтети ставити у кандидацију за епископа карлштатског, и ако је на његову препоруку и заузимање 17./29. Јупија 1837. именован био за администратора карлштатске епархије. Та бојазан Евгенијева породила се у њему с тога, што су га његови непријатељи код митроаолига Станковнћа оцрнили, како је он као посланик на сабору 1837., и ако је дао свога гласа за Станковића, индиФерентан био, те би му свеједно било, био ма ко изабрат за митрополита. У поменутом животонису рече Евгеније за себе ово. Рођен сам у Голубинцима 1802. По свршетку српских школа у месту и немачких у Ст. Сланкамену, дошао сам 1815.