Srpski sion

СРПСКИ СИОН ћр. 21

Отр 654.

По прочитању одиосног отписа, захтевали су чланови да се одгоди седнида на */г сахата, како би се могли договорити, какав положај да заузму, што им Љегова Светост на основу добпјеног упуства није могла допустити, те кад на позив њен, да се изјасие: примају ли или не примају министров отпис, а доцније да могу донетп у том ногледу какву хоћеју одлуку, то не хтедоше учинити, пего г. др. Мушицки започе усмено говоритп предлог за одлуку, а за тим и писмен потписан у седници од осталих чланова, у ком изјавише, да они не могу и не смеју предати Текелину закладу посебном старатељству. Његова Светост позвавши одређеног министровог повереиика пресветлог г. Пају Јовановића у седницу, саопшти му одлуку саб. одбора, који је на основу добијене пуномоћи прогласи за уништ^-ну, те позове чланове да предаду поменуту закладу, пошто ће њену предају извести овршним путем и да одреде чланове из своје средине, који ће бити присутни при предаји, што ако не усхту учинити, не ће ни мало сметати предаји, нити је одгоднти, умоли Његову Светост да ником не даје кључеве од касе. Пошто и чланови саборског одбора позову Његову Светост, да кључеве од касе ником не предаје, буде седница завршена. Тенденцијозна је измишљотина „Заставина" да је Његова Светост захтевала тобоже из неке бојазни за свој живот, појачање овомесне оружничке страже и да је позвала министровог повереника да ирогласи за ништаву одлуку саборског одбора у ногледу нредаје Текелине закладе. Чудимо се, да је и „Браник" донео, као да је Његова Светост нозвала министровог повереннка да прогласи за ништаву одлуку саб. одбора. Појачање овомесне оружничке страже изазвала је разметљивост радикалска, односно неких њених чланова, који не мисле много шта говоре. У осталом, да меродавни познају наше радикале, нису се требали освртзти на њихово јуначење и прегње. Нису они онакви и на делу, какви су на реча.

Уредник: Димитрије Руварац, протојереј.

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. Број 939 К. а. 686. — ех 1904. 2—2 71 С Т Е Ч А Ј Исписује се по трећи нут на парохију у Бршљаници III. разреда са роком до укључиво 22. новембра (5. децембра) 1904. Молител.и имају своје нроаисно обложене молбенице надлежним путем до стављеног рока потписаној конзисторији поднијети. Из сједнице нрав. срп. енарх. конзисторије у Пакрацу, 19. октобра (1. новембра) 1904. год. држане. Предсуедништво. Е Д И К Т з-з, то На бракоразводну молбу Младена прозваног Душана Лацковића из Вуковара овим се позива његова нестала супруга Аница рођ. Балинт, да има на основу горље сведочбе за несталом сунругом Аницом рођ. Балинт едикт у „Срп. Счону," расписати с тим, да сноменута супруга има у року од 6 месеци дана од дана ирвог увршћења едикта овог у новинама овој конзиоторији ил лично предстати, ил место свога садањег пребивања пријавити, пошто ће се у противном случају против ње поведена бракоразводна парница и без ње продужити и довршити. Из седнице архид. конзисторије држане у Карловцима 21. септембра (4. октобра) 1904. Председнишгво. Ас! бр К. 1001, 1044, 1091 — 886 ех 1904. 2-2 72 С Т Е ЧА Ј На упражњену парохију VI. разреда у Нутинцима овим се стечај расписује с тим, да компетенти имају своје проиисно инструјиране молбенице надлежним путем овој конзисторији до укључиво 20. новембра о. г. по ст. кал. иоднети. Из седнице архидијецезалне конзисторије, држане у Карловцима 21. окт. (3. нов.) 1904. г. Георгије с. р. Патријарх. А<1 бр. К. 1056 89^ ех 1904. 2—2 73 ОТЕЧАЈ На упражњену нарохију VI. разреда у Сте■ јановци овим се стечај распиеује до укључиво 3. децембра н. н. к. о. г., до кога рока имају компетенти своје прописно инструјисане молбв' нице надлежним путем овој конзисторији поднети. Из седници архидијецезалне конзисторије држане у Карловцима 21. Окт. (3. нов.) 1904. г. Георгије с. р. Патријарх.

Иретплата, огласи, стечајеви и рекламације 7 року од 15 дана шаљу се Админиотрацији а остали рукошси уредвиштву ,,0рпско1 Оиона" у Карловце. 3 > огласе, објаве и стечајеве плаћа се 10 филира од једног реда ситних слова. — Неплаћена нисма се не прчлнј?. —Рукоиаси се не враћају. Све снорове овога листа у ствари претплате или других потраживања решава котарски односно опћински суд у Карловцима. Ивдањв н штујтп * : Српв&в Манаотирокв Штампаријв у СрГКарловцима. 661. 1904