Srpski sion

ЗВАШАН ЛИСТ ПРАВОСЛАВНОГ СРПСКОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ СИНОДА МИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОВАЧКЕ ЗА ДУХОВВЕ, ЦРКВЕНЕ И ЈЕРАР1ИЈСКЕ СТВАРИ. Ј Ср. Карловцима у петак 15. јулвја 1905.

Манастир Кувеждин и Дивша. д. р. (Продужеп-е и свршетак.) Пошто су по напред реченој одлуди оба манастира Кувеждип и Дивша морали имати једног игумана; то братство њихово изабере за заједничког игумана кувеждинског јеромонаха Захарију (Николајевића). 12. Августа 1756. поднесе зећина братства оба манастира молбу и тужбу митрополиту Ненадовићу, молећи да им се допусти да бирају новог игумана, пошто игуман Захарије није за управу и пошто под његовом управом оба манастира пропадају, а тог истог дана ноднесу и молбу, да им се допусти да за игумана изаберу кувеждинског проигумана Нила (Клеутовића) пошто — рекоше — у данашње време није нико други од њих у стању управљати као што треба њиховим манастирима. На тужбу братства против игумана Захарија, одреди митрополиг Ненадовић истражну комисију у Кувеждин и то архимандрита шишатовачког Вићентија Поповића, ЈеФтимија Радосављевића ироту карловачког и Атанасију Исаијевића игумана велико-реметског.

Они обавише на лицу места истрагу 17. Авг. 1756., и пошто су прво нојегинце преслушали на записнику све потписане на тужби и њихове исказе увели у заиисник, а за тим и оптуженог игумана Захарија, и његово оправдање увели у занисник; написаше у истражном загшснику следеће своје: „Расуждение". Из сего ексамена видјети можпо, да игумен јрм. Захарија изверженију игуменскија служби неподлежит, понеже никакова убитка и пагуби јест монастирем своим сотворил, гакожде да и братија на всја иредложенија пункти прогив агумена засвидјетелствовати немогоше, но обаче игумен винен јест, јако све ханте грунта своего монастирја не знает, братијам умершим Анатолију дјакону и монаху Гаврилу на погребенију ние присуствовал, и да из мон. Дивше братију није звал на собор у Кувеждин, но во сем может исправитисја, за погрјешение јего и небрежение судим јему да чрез мјесјац днеј чреду держит и литургију служит у мон. Кувеждину, такожде десет псалтира с молитвами обичним и поклони да прочтет. Намјестнику Арсенију, понеже он сеја конФузии и ненраведнаго доношепија против игумепа на-