Srpski sion

О ТР . 788.

СРПСКИ СИОН

Б р. &>.

Батјецатељице имају своје молбенице, обложене свима потребним документима, управити на потписани мјесни школски одбор. Упозорују се напосе на 58. §. Школске Уредбе с тим, да се након правомоћног избора, јер се школска година већ отпочела, има служба у овој школи одмах наступити. Дужности изабраае учитељице тачно су на значене у наредбе срп. нар. цркв. Школског Савјета од 26. авг. 1876. г. бр. 124/168. одс. II. §§• 2-23.) У Загребу 12. (25.) децембра 1905. Мјесни Школски Одбор срп. прав. црквено шкодеке опћине.

К. 188. вап. ех 1905. 2—2 95 С Т Е Ч А Ј. Расписује се стечај ради сталног попунења парохијског места VI. разреда у Вемену с тим да ће изабрани парох и печварско-рацмечканску парохију VI. разреда администрирати. Молитељи имају своје ваљано инетруисане молбе путем својих претпостављених власти до 31. јавуара (13. Фебруара) 1906. год. потписаној конзисторији поднети. Из седнице епарх. козисторије будимске, држане у Будимпешти, 23. нов. (6. дец.) 1905. год. Председништво.

ДРУГИ ОГЛАСИ

ЗВОНОЛИВНИЦА И Ф5.БРИКА ГВОЗДЕНИХ КОЗА ЗА ЗВОНА АНТОНА Н0В0ТНИЈА -зг тез>л:естттв-а.је 3 -з-, ирепоручује се — оа гаранццјом на више година — за израду нових звона и за преливање пукнутих звона у овакој величини, као и за целокупно хармонично удешено звоњење, провиђеио са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се звона по вољи и лако могу кретати, ако би се на једном месту излупало, чиме се звона сачувају да не пукну. Особито препоручујем од мене изнађена и много пута одликована са отвореним одушкама провгфна звона, која су у горњем делу — као виолина — са отвором у виду Фигуре 2 провиђенаи като имају дуготрајнији, снажнији и дубљи звук, него звона по старој системи прављена, тако да се овако једно патентирано звоно од 327 килограма изједкачује са звуком других по старој системи ливених звона од 461 килограма. Даље препоручујем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; звона или шоље за сатове од метала; прављеве старих звона са крунама од кованога гвожђа. 21—24, 8. Илустровани ценовници и прорачуни трошка бесплатно и Франко. На миленарској земалској изложби у Будимпешти 1896. награђена са великом миленарском медаљом.

„Орпски Сион" излази сваких 15 дана на 2 цела табака. Цена му је: За Аусгро-Угарску, Босну и Хер^вговину на годину 8 круна, на по године 4 круне, а на четврт године 2 круне. З а стране земљв на годину 10 круна. Поједини бројеви40 филира. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације у року од 15 дана шаљу се Администрацији а остала рукописи уредништву ,,Орпско1 Оиона" у Карловце, За огдасе, објаве и стечајеве плаћа се 10 филири од једног реда ситнм слова. — Неплаћена писка се не прикају. — Рукописи се не враћају. Све спорове овога листа у ствари претплате или других потраживања решава котарски односно опћински суд у Карловцима. Иадање в шт«мпа: Српвко Манавххравв Штампарије у Ср. Кардовцииа. 35. 1906.