Srpski sion

Год. XVI.

Број 12.

ЗВАНИЧАН ЛИСТ ПРАБОСЛАВНОГ СРПСКОГ АРШЕРЕЈСКОГ СИЗОДА ШИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОВАЧКЕ ЗА ДУХОВВЕ, ЦРКВЕНЕ И ЈЕРАРХИЈСКЕ СТВАРИ.

У Ср. Карловцима у петак 30. јунија 1906.

ЗВАНИЧНО. Рукоположени. Његово Високопреосвешт^нство Г. епископ вршачки Гаврило ЗмвјановиЋ, благоизволео је рукополоасити свршеног богослова Петра Јованови%а, дана 28. маја (10. јунија) т. г. за јерођакона а 29. маја (11. јунија) т. г. за презвитера, који је одређен за личног капелана у Врачевгају. Дана 29. маја (11. јунија) т. г. благоизволео је рукополозкити свршеног богослова Марка 11ро■ тиКа за јерођакона а 30. маја (12. јунија) т. г. за презвитера, који је изабран и потвр^ен за протопрезв. капелана у Вршцу.

К. 550.Ј637. ех 1906. Окружница Архидијецезалне конзиеторије. Архид. админ. одбор у Карловцима дописом од 17.|3. априла 1906. бр. А. 0. 597.(290. ех 1906. подноси одлуку високе кр. зем. владе одела за богоштовље и наставу, донесене поводом представке високослав. саб. одбора сд 10. окт. 1901. бр. С. 0 5526.|1402. ех 1901. у предмету давања помоћи по управним областима при оврси одлука надлежних области законито признатих цркава, да је ово питање решено другом

0

алинејом 5. §. закона од 17. јануара 1906. „ вероисповедним односима у кр. Хрватској и Славонији", те да ће се у будуће у овом погледу поступати према сада наведеном закон. уређењу, које дословце овако гласи: „Исто тако даваће управне области своју помоћ нри оврси одлука надлезкних области законито признатих цркви и верозакон. заједница према свећеницима, службеницима и управним органима њиховим, којима се они са службе и надарбине, односно плаће или управе цркв. имаовином одстрањују или свргавају или се на њихово место успостављају или којима буду пресуђени на ношење трошкова поведена против њих поступка или којима се предузимају мере за осигурање уредне управе цркв. имаовином, у колико су такове одлуке у складу с постојећим грађанским законима и с црквеним у кр. Хрв. Слав. ваљаним прописима". Решено је: горњу одлуку високе кр. земаљске владе путем окр. протопрезв. звања публицирати подручним срп. прав. парох. звањнма и у циркуларни протокол увести. Из седнице архид. конзисторије У Карловцима 20. јунија (3. јулија) 1906. Георгије Патријарх.