Srpski sion

ЗВАНИЧАН ЛИСТ ПРАВОСЛАВНОГ СРПСКОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ СИНОДА МИТРОПОЛИЈЕ К4РЛОВАЧКЕ ЗА ДУХОВНЕ, ЦРКВЕНЕ И ЈЕРАРХИЈСКЕ СТВАРИ.

У Ср. Карловцима у суботу 15. јулија 1906.

ЗВАНИЧНО. Рукоположени и одликовани. По замолби Његове Светости, Преузвишенога Господина Георгија БранновиЋа, православнога Архиепископа Карловачкога и Митрополита и Патријарха Српскога благоизволело је Његово Високопреосвештенство Господин Епископ Бачки Митрофан Шввик чино и иравилно рукоположити у светођурђевском храму у Новом Саду свршенога богослова Димитрија КоилиЛа дана 5. (18.) Јула 1906. за ђакона, а 6. (19.) Јула и. г. за •арезвитера , који је одређен за личнога помоћника протојереју Ваеилију Константиновићу, пароху карловачкоме; свршеног богослова Тео дора МомировиЛа дана 6. (19.) Јула 1906. за ђакона , а 7. (20.) Јула и. г. за ирезвитера, који је одређен за администратора парохије у Брестачу и свршенога богослова Богољуба Бошњаковића дана 7. (20.) Јула 1906. за ђакона, а 10. (23.) Јула и. г. за ирезвитера, који је одређен за администратора парохије у Сибачу. Његово Високопреосвештенство Г. Епископ Темишвареки др. Георгије ЛетиЂ, благоизволео је одликовати црвеним појасом пароха сент-миклушког Петра Агриму за његове заслуге за народ и православље у своме месту.

НЕЗВАНИЧНО.

Писмо једном свештенику ерпском. Драги господине! Мени је познато да су ваши појмови доста збркани и да сте сујетна играчка у рукама вагаих пријатеља из Новог Сада. Усуђујем се с тога, ценећи ваш положај као свештеника српског, да се на вас обратим са једаим покушајем досљедности. Ја сам уверен да ће те се исхочетка срдити, но носле ће те ми сигурно рећи хвала, пошто досљедност за вас није обавезна. Положај нашег народа је бесираван тиме, што моћ и сила даје право, а наш народ нема силе и моћи. Он има сувишак рађања, добар му је и физички састав, но то је само за бројно одржавање; културна надмоћност као посљедица те природне снаге није још настала. Зачеци економских сила су незнатни. Школа немамо. Војске немамо. Једина сила, коју наш народ има, јесте јерархија, та је сила готова, она је призната, она је моћна, и јерархија има дакле и права (1868.)