Srpski sion

ЗВАНИЧАН ЛИСТ ПРАВОСЛАВНОГ СРПОКОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ СИНОДА МИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОВАЧКЕ ЗА ДУХОВаЕ, ЦРКВЕНЕ И ЈЕРАРХИЈСКЕ СТВАРИ. У Ср. Карловцима у уторак 15. августа 1906.

ЗВАНИЧНО. Рукоположени. Његово Високопреосвештенство Г, Епископ Бачки Митрофан ШввиЂ, благоизволео је чино и правилно руконоложити у светођурђевском храму у Новом Саду свршенога богослова Слободана УвалиЛа дана 7. (20.) августа 1906. за ђакона, а дана 8. (21.) августа и. г. за ирезви терп, који је одређен за личнога помоћника Милошу Бачлићу, пароху у Рац Милитићу.

НЕЗВАНИЧНО. Преставка Уроша Милутиновића проте митровачког св. Архијерејеком Синоду. Д. Р. По избору румунског митрополита Прокоиија Ивачковика (19. Јулија 1874.) за срнског патријарха, одржан је Оептембра и. г. св. Архијерејски Синод, ком је Урош Милутиновић, прота митровачки упутио ову престазку. Светјејшем Архијерејком Синоду српске православне цркве у Карловди.

Урош Милутиновић, протопрезвитер митровачки, у име свое и духовно подручног себи евештештва и чесгитих Христијана, клања се и подноси' представку ради спасења цркве од опасности, са свију страна њој грозеће. — Како унутра. Светјејши Синод! Као што су апостоли у опасности кораблекрушења завапили ко Господу: Господи, спаси ни, погибаем; тако исто данас свештенство наше уобште са благоразумним вјернима своим вапие к прејемнику Господа: Господи, спаси ни, погибаем. С више и од ниже, олуја и таласи сиопали су са свију страна корабљ цркве наше православае, да га упропасте; а глубина из кое оркан тај долази јест сам државни Закон IX и од 1868. год. Закон овај, кои је без нас, а за нас донешен, и кои цркви нашој пружа тобож аутономију, пружа Фактично у средину њену анархију, утискивањем у саборе наше црквенопрогвјетне 50 световњака, а 25 само свештеника; јер поставља тим абсолутно и искључно госиодарство свјетине над цр квом; чини господарити тјело над душом, сина над отцем и ученика над учитељем,