Srpski sion

Год. XVI.

Број 22.

ЗВАНИЧАН ЛИСТ ПРАВОСЛАВНОГ СРПСКОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ СИНОДА МИТРОПОЛИЈЕ КАРЛОБАЧКЕ ЗА ДУХОВДЕ, ЦРКВЕНЕ Н ЈЕРАРХИЈСКЕ СТБАРИ.

У Ср. Карловцима у среду 15. новембра 1906.

О

ЗВАНИЧНО. Рукоположени.

Његово Високопреоевештенство Г. Епископ Дијецезан горњокарловачки Михаипо благоизволио је свршеног богослова Николу ШакиЛа чино и правилно рукоположити дана 14. сеит. ов. год. за ђакона, а дана 17. септ. о. г. за презвитера, који је одређен са 1. окт. о. г. по нов. кал. за администратора парохије у Врепцу, јер је тамошњи парох јереј Јован Крајновић добио шестомјесечни допуст за прелаз у Америку; дана 24. септ. о. г. свршеног богослова Николу ТрбојевиЛа за ђакона, а 28. сент. о. г. за ирезвитера којему је дата у администрирање I. и П. сист. капеланија у Дрежници са 1. окт. о. г. по нов. кал,; дана 8. октобра о. г. свршеног богослова Симеона Омчикуса за ђакона, а 15. окт. о. г. за презвитера, које му је дата у администрацију I. и П. сист. капеланија у Плашком са 1. новем. о. г. по нов. кал. Сва три горе наведена рукоположења свршена су у катедралној епископалној цркви Ваведенија Пресвете Богородрце у Плашком.

НЕЗВАНИЧНО. Одговори на питања из паетирске праксе Прикупио: Васа Николајевић. (Продужење.) Тако » Истина «. А »Весник српске цркве« у овееци својој за Јануар и Фебруар 1896. страна 38.* Веоград, доноси сасвам противно „ Истини" овај одговор : Устав православне цркве врдо јасно казује, у које се дана 8а време св, вел. поста свршава литургија св. Јована Златоустог и Василија великог, а нигде не казује односно литургије и друге дане вел. поста, на случај, ако би ко захтевао, да се над умрлим одслужи св. литургија пре погребавања. А то се може десити, и у другом свету н. пр. руском, то се дешава врло често. Желећи да задовоље верска осећања своје побожне пастве, архипастири руске цркве снисходе у понеким случајевима и дају разрешење, да се над умрлим одслужи литургија св. Златоустог и у оне дане, када се она строго по уставу не би могла одслужити. * и г. 1897. стр. 746.