Srpski tehnički list

рад:

рани

2

БРОЈ 5. ЗАПИСНИК Ш, САСТАНКА ИНЖЕЊЕРОКОГ УДРУЖЕЊА

СТРАНА 67.

динара п то је већ Фонд који свакако треба што пре створити.

Т. Станисављевић. Ја сам из врло простог разлога, противан говору г. Станковића. Није немогуће, да се редовни чланови који су утемељачи, могу исплатити са ових 100 динара. Узмимо да нас има 200 и да сви платимо удог утемељача од 100 динара, то би изнело 20000 динара; сад, ако не би плаћади као редовни чланови, улоге годишње, опда питам, докле би то друштво могло да постојиг Ми сада имамо по 24 динара од члана редовног, а ако би такав члан, који је уједно и утемељач, платно само 100 динара, без годишњих улога редовног члана, то би значило да он фактички даје по 5 динара годишње, — јер то је приход од оних 100 динара, — а то је несразмерно мало за назив „утемељача“ докле они који дају по 24 динара годишње пмају скромни назив „редовног“ члана. СО тога редован члан који јен утемељач, треба да плаћа и улоге годишње од 24 динара и улог утемељача од 100 динара једном за свагда.

[. Божић. Ако се усвоји 100 дпнара а да им се даду права, како то г. Андоновић хоће, онда је то врло мало, За тај би случај требало да плаћају 300 до 500 динара.

1. Главинић, Код „друштва Св. Саве“ то је другачије, Редовни члан плаћа тамо по 5 динара годишње, а то је управо интерес на 100 динара код Народне. Банке, а 100 динара то је улог чланова утемељача.

Председник, ставља на гласање и збор решава : да чланови утемељачи, који су уједно и редовни чланови,

не плаћају уписну таксу редовних чланова, али плаћају |

годишње улоге. Председник даје пола часа одмора.

(После одмора),

Т Антић хтео би, ако збор усвоји, да се даља дебата и претресање чланова прекине, јер је важност чланова који би се имали још претрести, релативна, млого се бавимо око ситница, а служба трпи. Предлаже да се остали чланови приме акламацијом.

[. Андоногић. Молим да се још једном прочитају сви чланови.

Читају се чланови 17, до 56.

1. Андоновић. Нека се у члану 20. место речи „управља“ стави „руководи“ и место „председник одобрава“ и т. д. нека се стави: „председник одобрава по одлуци одбора“.

Прима се.

1. Андоновић. У члану о утемељачима, треба ставити да се ови чланови не бирају.

Г. Главинић. Одсудно сам овоме противан, јер на тај начин за 100 динара може свак доћи, могло би се дакле десити, да постане неки чланом утемељачем, који никако не би служио на углед удружењу.

Преко овога се прелази,

Ти 6 медеревац. У члану 58. ва растурање скупа, треба бар >“, присутних чланова.

Г. Станковић. Молим да објасним примедбу на чл. 88; деси се случај да на првом збору не дође довољан број чланова за решавање, треба дакле додати, да дошавши број чланова на другом збору има право решавања, па ма колики број ових било.

ЈЕ. „Атанасије Вујић. Господо, на завршетку да речем и ја једну. Још пре толико година било се је образовало једио друштво слично овоме; оно је било лоше среће, те се је морало растурити. Неки новац, који је од друштва заостао при мени, ја сам у споразуму са бившим благајником тог друштва, дао на моје име у Управу Фондова. Ово вам јављам ради знања, да овај новац можемо после узети као својину овог новог удружења. . Збор се заблагодари г. Вујићу на саопштењу узвиком „живео“.

Г. Станковић. Накнадно молим, да се још ово врдо важно дода, а то је: ако се скуп не састане кад је позват, онда ваља рећи да се у извесном року мора понова сазвати, и тај рок да буде најдуже од месец дана.

Прима се.

Председник закључује састанак у 6'/, часова у вече, и заказује идући састанак за сутра дан у 97, часова пре подне.

ЗАПИСНИК ЈП, састанка, држаног 25, Фебруара 1890. год. у 10 часова пре подие.

Председник чита дневни ред за данашњи састанак.

Прима се.

Председник пита, да ли збор сматра да је Устав довршен 2

Оматра.

Председник предлаже да се изабере један привремени одбор, који ће Устав израдити по примедбама и поднети власти на одобрење, који ће га штампати, разаслати колегама и отворити упис у чланство. Односно листа пак, вели, да за сада због разних околности, не може одма прећи у руке удружења, а то је у интересу и самог листа и удружења, сем тога помену да је боље да се збор не сазове у брзо, но допније, тако око Петрова дана; тада би се имао прикупити и остатак улога, а уплата за лист, да се урачуна. Још треба збор да реши, да ли привремени одбор може у опште правити какве измене у Уставу, ако то власт захте и не хтедне Устав потврдити.

1. Андоновић. Изгледа основаније да се упис врши, пошто се Устав одобри, али то није нужно, ми можемо '

упис извршити и сад, а Устав се ваљда неће млого мењати. Лист се може одма удружењу уступити, то је практичније, јер чим лист постане органом удружења, моћи ће да добије државну помоћ.

Председник вели да то не може бити јер има материјалних тешкоћа.

Г. Ј. Јовановић. Покретачи имају по свој прилици извесних обавеза, с тога је немогућа предаја листа, удружењу.

Г. Андоновић. Треба претходио узети реч од покретача листа, да ли су они у опште вољни, да лист уступе, ша тек онда даље да говоримо.

Г. Ј. Смедеревац, Ја мислим да се лист ипак може одма узети, ако т. ј. покретачи остану и даље у редакцији истог.

Председник. То компликује ствар. Тешко да ће се ко од покретача моћи примити,

Г. Ј. Јовановић. Ми још немамо ни удружења, за то се не можемо ни уписивати, а вољу да удружење остваримо, показали смо тиме, што смо на овај збор дошли,

10